Бъчварова: В последните месеци МВР работи много добре

  • 30 септември 2016 16:53

  • 6478
  • 14
Бъчварова: В последните месеци МВР работи много добре
© Булфото

В последните месеци МВР работи много добре и все повече хора разбират какво и защо правим, бе общата оценка, която вътрешният министър даде за дейността на структурите във ведомството. Тя отбеляза, че предизвикателствата пред МВР са големи, средата за сигурност е усложнена, често работата му се политизира, но всичко това трябва да носи професионална удовлетвореност.

Тази оценка е на базата и на конкретни числа – с 9.9% по-малко регистрирани престъпления, с 8.8 пункта по-висока разкриваемост, с 14.8 % по-малко грабежи – данни от края на месеца, 17.8% – по-малко кражби, 17.7% – по-малко кражби на МПС. От изредената поредица най-обнадеждаващи са резултатите по противодействие на противозаконното отнемане на МПС.

Министър Бъчварова открои усилията на служителите от СДВР, ГД „Национална полиция“ и ОДМВР-Перник, които осъществиха редица реализации и нанесоха удар върху този вид престъпления. По думите й опитът им може да бъде пренесен и в други областни дирекции, на територията на които се извършват  престъпления, свързани с моторните превозни средства.


Ако има един категоричен успех, който можем да изведем, това е  изграждането на координационните центрове, отбеляза министърът на вътрешните работи и изрази намерение това да стане отличителен белег на  работата на МВР.

Този резултат е постигнат благодарение на  прилагането на разбирането за интегриране на ресурсите на всички институции в ефективното противодействие на различни аспекти на престъпността. Началото бе поставено със създаването на координационния център за противодействие на контрабандата в ГДБОП, припомни министър Бъчварова. В него се обединиха на много по-високо ниво усилията на редица институции, ангажирани с този проблем, а последователността на действията им даде ясен резултат във финансов и в организационен план.

Последва изграждането на центъра в Бургас, в  организацията на който се включи цялото ръководство на МВР. Резултатът бе осезаем, а ние доказахме, че сме един екип, който може да работи заедно, отбеляза със задоволство Бъчварова. Безспорната перспектива в интегрирания подход даде основание за изграждането на подобен център в Студентски град, планират се и такива в зимните ни курорти, заяви вътрешният министър.

Тя припомни и усилията, вложени в създаването на Центъра за борба с нелегалната миграция, в който бяха включени и служители на ДАНС. Това бе подходът, който ръководството на МВР предприе и по противодействие на  битовата престъпност. Ангажирането на всички институции на местно ниво, активирането на междуведомствените комисии е целта, инициирана от МВР, както и шанс за утвърждаване на авторитета на ведомството. „По този начин създаваме съединителната тъкан на държавата, тъкан, която до този момент не е съществувала“, заяви министър Бъчварова и определи тези действия на МВР като мисия в името на държавата.

Вътрешният министър даде висока оценка на работата на служителите в  ГДБОП – там работят професионалисти, а техните действия вече дават реални резултати.

Като друго основно направление в работата на МВР министър Бъчварова открои противодействието на корупцията. Цифрите показват много добри резултати /на 130 % увеличение на досъдебните производства по тази линия и на почти 100 % увеличение на завършилите с обвинение /, но това са данни от почти нулева база, от която министерството е тръгнало. Това бе поводът и за категоричната позиция,  че по отношение на корупционни практики в МВР няма да се правят никакви компромиси.

Вътрешният министър се спря и на усилията на ръководството на МВР в оптимизиране на структурата на ведомството, така че да се преодолее тромавостта в част от структурните звена и да се създаде работеща среда. По думите й добрата организация на работа е когато на мястото, което заемаме, можем да вземаме решения. В този смисъл са и част от целите, поставени с разработените промени в Закона за МВР.

Министър Румяна БъчвароваРумяна Бъчварова Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка. Завършила Софийския университет "Св. постави акцент и върху превенцията, която е задължителна в спектъра от дейности на министерството. Тя сподели намерението за създаване на специално звено, което да разработва политики и методи за превенция.

Противодействието на миграционния натиск бе друг основен фокус, засегнат от вътрешния министър. Наред с усилията на ГД „Гранична полиция“ се нарежда и все по-осезаемо се включва и работата на полицията вътре в страната. Тя подчерта, че полаганите от страната ни усилия се оценяват от нашите партньори, мултиплицират се предприетите от нас стъпки за включване и на армейски сили в помощ на охрана на границата, осъществява се интензивен контакт между вътрешните министри на съседните държави.

В добра и полезна практика се превръщат и провежданите на територията учения, които дават възможност за оценка на проблемите и отстраняването им тогава, когато тези грешки няма да бъдат фатални при реална ситуация.

В днешното Национално съвещание на ръководния състав на МВР участваха директорите на главните дирекции, както и всички директори на областни и административни дирекции, началници на научно-приложните институти на МВР. Основните теми са свързани с промените в ЗИДЗМВР, с предприетите допълнителни мерки по ограничаване на миграционния натиск върху България, с повишаването на ефективността на граничното наблюдение и противодействието на незаконното превеждане на чужденци през границата, както и с непосредствените задачи на МВР, свързани с опазването на обществения ред и сигурността при подготовката и провеждането на предстоящите избори за президент и национален референдум.

Последвайте канала на

Нора Виткова
6478 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
бъчвата

2016.10.02 | 09:49

14
гледа се в огледалото и си мърмори : тая срещу мен колко е умна ,че и красива
Ovtcharya Petko

2016.10.02 | 09:49

13
Rodnata policiya ni pazi [ na zebrata ni gazi ].
мвр

2016.10.02 | 09:49

12
днес в шумен на пешеходната пътека работиха много добре.

2016.10.02 | 09:49

11
тая курва е мнооого тъпа , означа че нищо добре не се работи
Гошо

2016.10.02 | 09:49

10
Тая пак е пияна

2016.10.02 | 09:49

9
хм

2016.10.02 | 09:48

7
Дали си вярва на глупостите си ?????????

2016.10.02 | 09:49

8
да бе да ,вярата и е в петите ,всичко е за пари

2016.10.02 | 09:48

6
Ооо скъса се от работа - по плока на вечер ...
Гражданин

2016.10.02 | 09:48

5
Само ни хвърлят прах в очите, блаженни са вярващите !
тази пикаеща клекнала курва

2016.10.02 | 09:48

4
казва това което и пишат на листа тази слива пикаеща клекнала не става за нищо

Добави коментар

Водещи новини