Сондата ''Розета'' се разби в кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко (видео)

  • 30 септември 2016 16:00

  • 11262
  • 0
Сондата ''Розета'' се разби в кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко (видео)
© Getty Images (Архив)

Космическият апарат "Розета" се спусна и контролирано се разби в кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко. Така завърши мисията си за изследване на този космически обект, обявиха от Европейската космическа агенция (EESA), предадоха световните агенции.

Потвърждението за приключването на мисията дойде в 14:19 часа българско време. Работата над получените научни данни с помощта на апарата ще продължи още няколко години, предаде БТВ.

Сондата "Розета" беше изстреляна през 2004 г. От август 2014 г. европейският космически апарат е в орбита около кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко. Три месеца по-късно "Розета" изпрати към повърхността й модула "Фила". "Фила" стана първият космически апарат в историята, спуснал се успешно на повърхността на комета. Той функционира само 60 часа, след което изгасна поради липса на достатъчно слънчева светлина, която да захранва батериите му.

Мисията "Розета" цели да се опознае по-добре формирането на Слънчевата система. Кометите, формирали се преди 4,5 милиарда години, са сред най-примитивните обекти в нея.

Розета" откри, че водата на 67Р/Чурюмов-Герасименко не прилича на земната. Това означава, че този вид комети не са допринесли за появата на вода на планетата ни. Сондата обаче откри органични молекули, необходими за появата на живот - аминокиселини, които може да са участвали в "засяването" на океаните.

Кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко сега е на 573 милиона километра от Слънцето.

Последвайте канала на

Novini.bg
11262 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини