Защо се дъним на интервю за работа

  • 30 септември 2016 15:48

  • 5027
  • 2
Защо се дъним на интервю за работа
©

Прескочили сте летвата. Автобиографията ви е вече в купа с подбрани кандидати, които минават на втори тур за интервю. Стискате палци, подскачате радостно от крак и планирате какво да облечете. Обаче с половин сърце, защото знаете, че все се препъвате на интервютата за работа. Защо? Понякога само един Господ знае, а друг път е повече от очевидно, пише mila.bg.

Пренавивате се

Толкова много се надявате този път да успеете да се преборите за мястото, че ви личи от километри. Да се чуди човек дали е от кафетата, които сте изпили тази сутрин, или просто така се държите, когато сте под напрежение. За съжаление чуденето не работи във ваша полза.

Настройвате се, че всичко е предрешено и нямате шанс

Е, ако наистина вярвате в това, сигурно и околните ще го почувстват и няма да ви дадат зелена светлина.

Отивате без подготовка

Вземате акъла на бъдещия си работодател с първо впечатление, а после излиза, че нямате идея къде точно се попаднали. Не е задължително да знаете фирмената история по дати наизуст, но е добре да сте се запознали предварително с дейността на компанията, която може би ще ви наеме.

Закъснявате или се държите грубо

Няма обстоятелства, които да са достатъчно добри за извинение в тези случаи. Просто горите. Край на интервюто. Дори външният ви вид не може да ви закопае така, както може неспазването на уговорката за точен час и неадекватното поведение.

Искате повече кариерата, отколкото работата

Не си мислете, че номерът, с който искате да минете, само на вас ви е известен. Повече от очевидно е, че тази работа изобщо не ви е по вкуса. Но не бихте имали напротив да я ползвате за трамплин към други висоти в корпоративната йерархия. Само дето работодателят предлага конкретна работа за вършене и търси някой, който се вълнува точно от това. А вие явно бързате към асансьора.

Хулите предишната си работа

И предишния си шеф. Хората са казали: „Гарван гарвану око не вади“. Същото се отнася за работодателите. Няма да ви влязат в положението, нито ще застанат на ваша страна, дори да имате цялото право на света.

Не питате

Това е знак за интервюиращия, че не знаете какво да питате, не знаете как или нямате смелостта да го направите. Все черни точки в представянето ви. Не изпадайте обаче и в другата крайност – да не спирате да питате. Това не ви прави активни, а досадни.

Не отговаряте

Всички знаят, че ви бива в това да говорите много и да не казвате нищо. Интервюто за работа обаче не е мястото, където да затвърдите тази репутация. Бъдещият ви работодател може би наистина иска да знае от къде сте. Това, че сте гражданин на света, или „оттук – оттам“ не е добър отговор.

Отивате с празни ръце

Не, няма нужда да черпите с бонбони, нито да носите цветя. Но и не се дръжте като на гости. Вземете със себе си представяне на свои успешни проекти или поне автобиография със снимка за всеки случай.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
5027 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.04.11 | 19:33

2
Поредните глупости на новини бг.Ако един работодател има бизнес усет и бизнес нюх,то какъвто и да сте добър или лош той или ще ви наеме или няма.Нека аз да му покажа че мога да го направя богат или да му вадя стабилно пари,пък нека да съм разпитвал и да съм говорил истината за бившия си работодател--него това не го е..е,това може да повлияе само на един глупак,а този който не застава на страната на истината и на реалността и не си гледа собствения бизнес не заслужава и да има ценен кадър--в НАП има секция : Фалит--в крайна сметка всеки некадърник с фирма се запътва на там

2016.10.01 | 14:51

1
С една дума не трябва да казваме истината.

Добави коментар

Водещи новини