Патриарх Неофит благословя хората на празника Покров Богородичен

  • 30 септември 2016 13:47

  • 10998
  • 0
Патриарх Неофит благословя хората на празника Покров Богородичен
© Булфото (архив)

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит ще посети за празника Покров Богородичен едноименния девически манастир край село Ресилово, при Сепарева Баня, съобщиха от Светия синод.

Неофит лично ще благослови сестринството на обителта и християните, които ще участват в светата Литургия по повод храмовия празник на манастира. Големият християнски празник Покров на Пресвета Богородица се чества в събота. В този ден много храмове и манастири в страната честват своя храмов празник.

В Ресиловския манастир "Покров Богородичен" с благословението на Негово Светейшество Българският патриарх Неофит вечерното богослужение и тържествената архиерейска света Литургия ще бъдат оглавени от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит в съслужение с духовници от Дупнишка духовна околия и гости. Начало на архиерейската вечерня с петохлебие е 18.00 ч. В празничния ден литургията ще започне в 9.30 ч.

В повечето славянски езици думата "покров" означава едновременно "покривало" и "защита". Празникът възникнал през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол. Това необикновено събитие е станало в първата половина на Х век. В църквата във Влахерна, близо до градските порти по време на нощно бдение, няколко души видели Богородица, съпровождана от св. Йоан Кръстител, св. Йоан Богослов и други светци. Тя тръгнала към центъра на храма, коленичила и дълго време останала в молитва с лице обляно в сълзи. После свалила покривалото (покрова) си и го простряла над хората в знак на защита. По това време жителите на града били заплашени от варварско нашествие; след явяването опасността отминала и градът бил спасен от кръвопролития и страдания.
Празникът Покров на Божията Майка се чества само в славянските страни. В Константинопол, макар и да не празнували този празник, възпоменавали видението, а във Влахернската църква имало икона на Божията Майка във вида, в който Тя се е явила.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
10998 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини