Продават над 80% от частните гори на държавата

  • 30 септември 2016 13:39

  • 1376
  • 0
Продават над 80% от частните гори на държавата
© Getty Images/Guliver

Над 80% от частните горски имоти на територията на "Югозападното държавно предприятие" ще бъдат продадени на държавата. Заявленията на собствениците бяха класирани по изискванията на Министерството на земеделието и храните.

От предложените за продажба горски масиви само 61 имота не бяха допуснати от комисията заради пропуски и несъответствия в документацията. В офертите на собствениците се заявява и цената, която те ще поискат. Освен ограничението за площта на частните горски имоти - до 5 хектара, държавата определи и други критерии за оценка - близостта им до държавни гори с цел комасация, възраст и здравословно състояние както и предимството, ако терените са част от защитена територия.

269 частни горски имота са допуснати за продажба. Предстои независими горски експерти да направят оценка на имотите, след което Югозападното държавно предприятие има готовност да финализира сделките. Финансовата рамка е определена от земеделското министерство и цената за един декар гора ще се движи между 700 и 900 лева.

Според директора на държавното горско предприятие Дамян Дамянов това е ниска цена, но все пак хората ще получат нещо за имоти, които дори не знаят къде са, нито пък могат да ги стопанисват с икономическа изгода. От друга страна той се надява бракониерството да спадне над 50 процента, тъй като напоследък незаконната сеч се извършва предимно в частните гори, не без съдействието на някои служители, призна Дамянов.
 

Последвайте канала на

Калина Христова
1376 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини