Кипър екстрадира египтянина, отвлякъл самолет

  • 30 септември 2016 12:59

  • 1032
  • 0
Кипър екстрадира египтянина, отвлякъл самолет
© Булфото (архив)

След постановеното днес съдебно решение  Сейф Елдин Мустафа се очаква да бъде изправен пред съда в Египет по обвинения за отвличането на самолет с 81 пътници на борда. Неговата защита в Кипър се бори срещу екстрадицията му на основание Хартата за правата на човека, твърдейки, че той е заплашван от мъчения или смърт в Египет, особено при режима на президента Абдел Фатах Сиси, предаде БНР.

Районният съд на Никозия обаче отхвърли показанията на Мустафа, че в родината си той ще бъде преследван заради политическите си възгледи, като посочи, че не са представени “убедителни доказателства” за това. Освен това кипърският съд е приел уверенията на египетското правителство, че той ще получи справедлив съдебен процес и че неговите човешки права ще бъдат защитени.

Заложническата драма, причинена от Сейф Елдин Мустафа, се разигра на международното летище на Кипър в Ларнака в продължение на почти 7 часа на 29 март тази година. Самолет на авиокомпания Egyptair с 81 пътници и екипаж на борда бе принуден да се отклони от курса си от Кайро за Александрия и да кацне на кипърското летище. Похитителият е заплашил, че носи колан с експлозиви и ще се самовзриви. По-късно се установи, че самоделната “бомба” е фалшива и представлява само наредени една до друга кутии на мобилни телефони. Кризата завърши благополучно с арестуването на похитителя, който се предаде, и освобождаването на всички пътници и екипаж.

Властите в Египет и Кипър категорично заявиха, че отвличането на самолета не е терористичен акт. В преговорите по освобождаването на заложниците стана ясно, че похитителят има лични мотиви – искал да види бившата си съпруга, кипърска гражданка. По-късно, по време на съдебните заседания в Никозия, Сейф Елдин Мустафа отправи политически обвинения към правителството на Египет.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
1032 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини