Алепо се приближава към хуманитарна катастрофа

  • 30 септември 2016 09:49

  • 2086
  • 2
Алепо се приближава към хуманитарна катастрофа
© Getty Images/Guliver

Жителите на сирийския град Алепо са изправени пред хуманитарна катастрофа, по-тежка от всичко, на което станахме свидетели до момента в петгодишната гражданска война в Сирия. Това заяви пред Съвета за сигурност на ООН заместник-генералният секретар по хуманитарните въпроси Стивън О'Брайън, цитиран от британския в. "Гардиън".

Русия обаче отхвърли призивите да спре бомбардировката на източната част на Алепо и заяви, че ще обмисли 48-часова хуманитарна пауза. Представители на САЩ заявяват, че все още обмислят варианти за "план Б" след провала на опита за договаряне на примирие с Москва, отбелязва британското издание, цитирано от БТА.

Те добавят, че един от обмисляните варианти е налагането на санкции срещу руски и сирийски физически лица и институции.

За участие в предстоящата битка за Алепо се готвят стотици войници на режима и 5000 чуждестранни бойци, които ще изиграят решаващата роля, посочва "Гардиън". Шиитски бойци се стекоха в Сирия от Ирак, Иран, Ливан и Афганистан, готвейки се за сблъсък, който те смятат за предречена свещена война, която ще определи бъдещето на региона. Въпреки твърденията на сирийския президент Башар Асад, че силите на режима му са достатъчни за битката за Алепо и сблъсъкът ще бъде на национална основа, остатъците от сирийската армия са получили поддържаща роля.

В социалните мрежи шиитски лидери се позовават на историята на религията си, говорейки за предстоящата битка като за част от борбата за влияние, която се води и в Ирак и Ливан, отбелязва британското издание.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2086 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
колос

2016.10.07 | 14:52

2
така ще им набият шута на ФАЩ,че Виетнам ще им се стори комикс

2016.10.04 | 21:15

1
лоши руснаци ,работят против интересите на кравата , сега с общи усилия ИД ще продължи търговията с нефт и дрога ,нали за това ги създадоха

Добави коментар

Водещи новини