Две години затвор за лекарка, причинила смъртта на бебе в Тетевен

  • 29 септември 2016 17:40

  • 16744
  • 0
Две години затвор за лекарка, причинила смъртта на бебе в Тетевен
©

Окръжният съд в Ловеч осъди на две години, с три години изпитателен, срок д-р Нина Байчева, която бе обвинена, че е причинила смъртта на новородено в болницата в Тетевен. Тя също е лишена за две години от правото да упражнява лекарска професия. Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативния съд - Велико Търново.

Обвинението срещу д-р Байчева бе за това, че на 22 април 2015 г., поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност - упражняване на медицинска професия, при водене на раждане като дежурен акушер-гинеколог въвела вътрешно и форсирала лекарствения продукт "Окситоцин" с голяма концентрация. Не е проследила, не е разпознала и не е диагностицирала състоянието на родилката Наташка Габровска. По непредпазливост е причинила смъртта на новороденото дете.

В пледоарията си прокурор Поля Миткова заяви, че изключително рядко се случва три експертизи да излязат с едно и също заключение, както е в случая с д-р Байчева, и настоя за осъдителна присъда от 2 години с 3-годишен изпитателен срок и лишаване от лекарски права за същия период.

"Не се чувствам виновна", каза пред съда д-р Байчева.

"Радвам се, че имаше осъдителна присъда. Очаквах повече, за да се успокоя и да погледна към бъдещето... Нищо не може да върне времето назад и да го промени. Мисля, че можеше и по-голяма присъда. Важното е, че я признаха за виновна, защото аз още чувам думите: "Ти си умори детето. То е мъртво заради теб", заяви Наташка Габровска пред журналисти. Според нейния брат присъдата е трябвало да бъде ефективна, поне 6 години затвор, и затова ще обжалват.

Последвайте канала на

БТА
16744 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини