Протест пред Съдебната палата против такса "сградна инсталация" (снимки+видео)

  • 29 септември 2016 17:10

  • 1153
  • 3
Протест пред Съдебната палата против такса "сградна инсталация" (снимки+видео)
© Булфото

Граждански протест против такса "сградна инсталация" се проведе пред Съдебната палата в София. Около стотина души с плакати и знамена се събраха в очакване на заседанието на Гражданската колегия на Върховния касационен съд, която трябва да реши дали клиентите на топлофикациите занапред ще плащат тази такса.

Тълкувателно решение по въпроса беше поискано от омбудсмана Мая Манолова. Съдиите трябва да решат дали, при доставка на топлинна енергия, са приложими разпоредбите на Закона за енергетиката или пък на Закона за защита на потребителите. Докато в първия закон изрично е записано, че потребителите дължат таксата, тълкуванието на Закона за потребителите допуска обратната хипотеза, предвид евродирективата за правата на потребителите. Според нея, никой не е длъжен да заплаща за стоки или услуги, които не са изрично поискани от него.

Първото заседанието на Общото събрание на Гражданската колегия на Върховния касационен съд е водено от заместник председателя на съда и председател на колегията Красимир Влахов. Докладчик по делото е съдия Борис Илиев. Присъства и омбудсманът Мая Манолова, която ще пледира в полза на гражданите, че таксата „сградна инсталация” е незаконна. По думите й, ако делото бъде загубено, институцията на омбудсмана е готова с промени в Закона за енергетиката, които да направят плащането й по-справедливо, съобщи БТВ.

На второто заседание по казуса, което ще се насрочва допълнително, докладчикът по делото ще предложи на Общото събрание на Гражданската колегия диспозитив и мотиви, които ще бъдат гласувани от 49-те магистрати.

Последвайте канала на

Novini.bg
1153 3

Коментари 3

Добави коментар

2016.09.29 | 20:57

3
В ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ ТАКА ЛИ Е.НЕ ТЯБВА ЛИ ДА ПЛАЩА ТОЗИ ЧИЙТО ТРЪБИ ПРЕМИНАВАТ ПЕЗ МОЙТА ТЕРИТОРИЯ
Костовизъм е,

2016.09.29 | 18:53

2
ще плащаме и затова че дишаме, няма как. Вдигайте 2 пръста и "само СДС".

2016.09.29 | 18:53

1
Не вдигам двата пръста защото ми се счупи показалеца.

Добави коментар

Водещи новини