Европейската комисия заплашва да съди България заради замърсените от торове води

  • 29 септември 2016 15:48

  • 4712
  • 2
Европейската комисия заплашва да съди България заради замърсените от торове води
© Булфото

Европейската комисия предупреди България, че след два месеца може да заведе дело в Съда на ЕС, ако страната ни не покрие изискванията срещу замърсяването на водата с изкуствени торове. Наказателната процедура тече от март 2013 година и вече е в предсъдебна фаза.

Нитратите имат съществено значение за растенията, но прекомерното им натрупване води до сериозно замърсяване на водите и до последици за здравето, икономиката и околната среда, каза пред БНР говорителят на Комисията Енрико Бривио.

„Ограничението за прилагане на химически торове в земеделието е 170 килограма на хектар. Искаме гаранции от българските власти, че употребата ще се придържа под този лимит. Надяваме се България да реши проблема, за да не се налага да ходим в съда“, каза той.

Брюксел даде двумесечен срок на правителството ни също да приложи европейските изисквания за масов достъп до високоскоростен интернет. Новите и санираните жилища трябва да осигуряват широколентов достъп, както и да се улесни използването на инфраструктурата за интернет включване.

Последвайте канала на

Нора Виткова
4712 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Замърсили са ги седерасите

2016.10.17 | 16:01

2
26 години упраляват.

2016.10.17 | 16:01

1
иска да ни каже ,да поканим повече въоръжени крави ,техния тор е естествен и няма да замърсяват земята , а само държавата

Добави коментар

Водещи новини