Ще потече ли азерски газ през хъб „Балкан“? (снимки)

  • 29 септември 2016 12:45

  • 2894
  • 2
Ще потече ли азерски газ през хъб „Балкан“? (снимки)
© МЕ

Отчитайки стратегическото енергийно партньорство между нашите две страни, България разглежда Азербайджан като един от основните източници на природен газ за газоразпределителния център „Балкан“. Това каза заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков на четвъртото заседание на българо-азербайджанската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество.

В рамките на сесията бе подписан протокол, съгласно който ще бъдат разгледани възможните варианти за съвместни доставки на азербайджански природен газ през територията на България за трети страни  при реализацията на проекта за газов хъб „Балкан“.

Заседанието се проведе под председателството на заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков, министъра на икономиката Божидар ЛукарскиБожидар Лукарски Божидар Лукарски е роден на 23 юни 1972 година в град Перник. През 1991 година завършва и министъра на транспорта на Република Азербайджан Зия Мамедов. Обсъдени бяха въпроси на двустранното сътрудничество като: енергетиката, търговията, транспорта и информационните технологии, земеделието, туризма, културата, образованието, здравеопазването, регионалното развитие и социалната политика.

Заместник-министър Станков припомни, че този месец бе представен пред потенциални инвеститори проектът за изграждане на газов хъб „Балкан“. В  конференцията във Варна се включиха с участие и представители на държавната азербайджанска компания SOCAR. Станков подчерта, че концепцията за газоразпределителния център е разработена от българското правителство, съвместно с Европейската комисия. По неговите думи в енергийния сектор България и Азербайджан имат формирано стратегическо партньорство.

Станков каза също, че подписаните меморандуми за сътрудничество между SOCAR и БЕХ, и Булгартрансгаз, и Булгаргаз. „Уверен съм, че четвъртото заседание на междуправителствената комисия ще даде нов импулс за по-значимо развитие на икономическото сътрудничество и връзките между двете страни“, каза още енергийният заместник-министър.

Подписаният документ в рамките на междуправителственото заседание предвижда още активизиране на сътрудничеството по проекта за изграждане на „Южен газов коридор“, в това число и разглеждане на възможните варианти за доставки на азербайджански природен газ. Двете страни изразиха категоричната си подкрепа за реализация на газовите доставките в размер на 1 млрд. куб. метра годишно от находището Шах Дениз 2 от 2020 г.

Предвижда се разглеждане на възможностите за доставки на природен газ от новите азербайджански находища след 2023 г. през интерконекторите Гърция-България и Турция-България.
Документът предвижда проучване на възможностите за обмен на електроенергия между България и Азербайджан, след създаването на електроенергийния коридор по направлението Азербайджан – Грузия – Турция – Европа, както и обмяна на опит в процеса на въвеждане на пълна либерализация на електроенергийната система у нас.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
2894 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.09.30 | 16:05

2
ще потече и няма да спира ,азерите ще пръцкат в търбата безплатно
Ще потече,

2016.09.30 | 16:05

1
когато Костов стане бял и българин.

Добави коментар

Водещи новини