Руски сенатор за сваления над Украйна малайзийски самолет: Обвиняват ни неоснователно

  • 29 септември 2016 09:35

  • 1832
  • 5
Руски сенатор за сваления над Украйна малайзийски самолет: Обвиняват ни неоснователно
© gettyimages (архив)

Руският сенатор Франц Клинцевич нарече предсказуеми изводите на международната разследваща комисия за катастрофата на малайзийския пътнически самолет, свален през 2014 г. над Източна Украйна, пише "Росийская газета".

Според комисията Боингът е бил улучен с ракета, изстреляна от зона под контрола на промосковските сепаратисти. Клинцевич обаче критикува експертите: "Всички тези протакания с разследването, укриване на данни, игнориране на фактите. Обвинението към Русия бе отправено без никакви доказателства". По думите на сенатора Москва трябва да приема спокойно подобни обвинения, да подготвя доказателствена база и с всички достъпни законни методи да брани правотата си", посочва вестникът.

Участниците в комисията - следователи от Австралия, Белгия, Холандия, Малайзия и Украйна, стигнаха до изводи, които са в пълно противоречие с материалите по случая, събрани в Русия, отбелязва "Независимая газета". Изданието вижда "много неясноти" в доклада на групата и очаква нещата да бъдат изяснени в подготвяния от нея официален документ.

Изводите на разследването са "продиктувани" от САЩ, заявява в заглавие "Московский комсомолец". Според вестника става дума за прецедент в "световната история на разследванията на самолетни катастрофи". Виновниците бяха посочени, още докато отломките от машината димяха на местопроизшествието: президентът на САЩ Барак Обама сам "разследва" нещата още в първите минути и сам назова виновника - Русия, пише изданието.
"И вие си мислите, че след подобно "разследване" някъде може да се открият други следователи, които биха посмели да кажат: Барак Обама не беше прав, фактите доказват, че самолетът е свален от Украйна? На Запад днес няма такива следователи", твърди "Московский комсомолец".

Докладът на разследващите "не е разположен правилно в правното пространство" - групата не е посочила "участниците в правоотношението, нито обекта на правоотношенията", цитира "РБК" коментар на руската правистка Марина Филимонова. "Слабата доказателствена база няма да попречи по случая да се произнесе международен трибунал", смята обаче юристът международник Валерий Ванин. Международното право не предвижда възможност да бъде обвинена цяла една държава, подчертава колегата им Дмитрий Лабин. "Отговорността за военни престъпления е индивидуална, решения ще се постановяват за конкретни личности. Няма как да бъде обвинена Русия, тъй като Русия не е участничка в конфликта", коментира експертът.

Последвайте канала на

БТА
1832 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
украйна да си поеме отговорността

2016.10.04 | 23:15

5
ама естествено щом макака обама е казал това е и никакви експерти и доказателства не могат да опровергаят неговото твърдение и "доказателства", а в разследващата група е и Украйна, та те са почти във война с Русия кого другиго да обвинят. Мръсни лицемери проклети соросоидни чудят се какво още да си изсмучат от пръстите срещу Русия. СЛАВА РУСИЯ с теб сме има още нормално мислещи, а плоско мозъчните платени боклуци в ада ще гният при чичко им сорос
русофил - парцал

2016.10.03 | 13:23

2
Да разбираме, че подкрепяш свалянето на граждански самолети от проpycкитe диваци?

2016.10.03 | 13:23

1
има само едно но ,урките не са проруски ,е ,може би народа ,останалите лижат кравата по дупето
НАТАША

2016.10.03 | 13:24

3
Майка ми е рускиня и ме учеше: "Дъще , на калъп да те хванат- няма да признаваш!"

2016.10.03 | 13:24

4
магистралка и я учат , виж ти интересно ...

Добави коментар

Водещи новини