Политолог: Скандалите с Толстой и Миленко са част от абсурда и загубата на смисъл у нас

  • 29 септември 2016 09:21

  • 3396
  • 4
Политолог: Скандалите с Толстой и Миленко са част от абсурда и загубата на смисъл у нас
©

Пред Novini.bg политологът Страхил Делийски коментира скандалите с изказването на руския депутат Пьотр Толстой, който заяви, че Русия ще изкупи цяла България, и вандалския акт на македонския журналист Миленко Неделковски, който потроши българска паметна плоча на връх Каймакчалан.

И двете неща са абсолютна простотия. По-интересни са реакциите у нас, които бяха първоинстинктивни, категоричен е Делийски.

При случая с Толстой става дума за официална външна политика, а за едно неадекватно изказване на един маргинален политик. Но това показва какво е отношението на т.нар. Велики сили към нас. По-тъжното е, че понякога такова поведение към България има и от страна на нашите т.нар. партньори от Европейския съюз. Нямаше нужда да се реагира толкова емоционално, това показва не особено високо самочувствие на тези, които коментират, посочи политическият анализатор.

А постъпката на Миленко Неделковски само показва, че македонците са чисти българи. Такова просташко поведение и с такъв апломб да го покажеш във Фейсбук, това показва, че във вените ти със сигурност тече българска кръв. Фейсбук демократизира глупостта, дава възможност за изява на пълната глупост в един неограничен формат. И двата случая са незначителни поводи за произвеждане на публичен дебат. Не може публичният дебат да се фокусира върху такива неща, производни на индивидуалната човешка глупост. Това е достатъчно ясен индикатор за здравето на българската публичност, за качеството на публичния дебат у нас. Тъжно е, че ни се налага да коментираме подобен тип събития като нещо изключително важно на фона на толкова много проблеми, които има у нас и на фона на това, че предстоят президентски избори. Качеството на онези, които формират политическия, публичния дебат, е такова. Те са на нивото и на нивото на Толстой, и на нивото на македонския журналист, нямам друго обяснение, подчерта Делийски.

Тези скандали, реакциите към тях са част от този абсурд, загубата на смисъл, когато говорим за публичните неща в България, каза още Страхил Делийски.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3396 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Ку.рю

2016.09.30 | 08:50

4
Диагнозата е правилна, но с реакцията не съм съгласен. И в двата случая трябваше съответните посланици да се извикат и да им се набиват яко чумберите. Ама нашите политици нямат топки за тая работа.

2016.09.30 | 08:48

3
Правилна диагноза Страхиле

2016.09.29 | 10:51

2
Нищо подобно, страхиле

2016.09.29 | 10:51

1
Двете неща са абсолютно различни!

Добави коментар

Водещи новини