България трябва да даде убежище на над 1000 бежанци

  • 29 септември 2016 08:45

  • 1383
  • 1
България трябва да даде убежище на над 1000 бежанци
© Булфото (архив)

България е приела едва 6 бежанци от Гърция и нито един от Италия по задължителната схема за релокация на ЕС. Временната квота на страната ни е от общо 1302 места, като към тях трябва да се прибавят още през 2017 г.. До есента на следващата година на България й остава да даде убежище на още поне 1296 души от двете средиземноморски държави. Това сочат последните данни на Еврокомисията, цитирани от БНР.

Подробности за бежанската кризя даде комисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос. От думите му се разбра, че масово държавите членки не спазват графиците за преместване на бежанци. Това от своя страна създава риск ЕС да не изпълни обещанието си за общо разпределение на 160 000 души в рамките на 2 години от началото на миграционната криза. До момента са вътрешно разселени едва 5 651.

"Докато ситуацията в Гърция не се подобри кандидат - бежанци няма да бъдат връщани там от Западна Европа, съгласно Дъблинския регламент", потвърди Аврамопулос.

"Границата на толерантността вече е надхвърлена", посочи той.

Комисарят по миграцията не се ангажира и с окончателното връщане на Шенгенското пътуване без проверки по вътрешните граници. Австрия, Германия, Дания и Швеция все още контролират с полицаи части от границите си, като извънредно изключение от правилата на Шенген. През ноември Европейската комисия трябва да обяви дали ще им бъде позволено да удължат проверките или не.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
1383 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.10.03 | 00:05

1
От къде на къде "трябва да даде"!!!

Добави коментар

Водещи новини