България с малки шансове за успех, ако обжалва арбитража за АЕЦ "Белене"

  • 29 септември 2016 07:30

  • 2056
  • 0
България с малки шансове за успех, ако обжалва арбитража за АЕЦ "Белене"
© Фейсбук

Правителството публикува правното становище по арбитражното дело за АЕЦ "Белене". Това се случи, след като вчера парламентът одобри отпускането на заем на Националнатаелектрическа компания (НЕК) държавен заем, за да заплати поръчаното оборудване за централата.

От становището на международната адвокатска компания White and Сase,става ясно, че шансовете за успех при обжалване на решението на съда. Прави се уточнението, че процесът би струвал също значителна сума пари.

"Мястото на арбитража беше Женева, Швейцария. Ето защо съществуваше възможността да се направи опит за обжалване на решението пред швейцарските съдилища. Обжалването обикновено включва определени разходи и риска от това да се заплатят разходите на другите страни в случай на загуба. Освен това лихвата щеше да продължи да тече и по време на производството по обжалването", пише в документа.

"Основанията за обжалване на арбитражно решение съгласно швейцарското право са много ограничени. Освен това на практика швейцарските съдилища рядко признават обжалвания. Ние прегледахме възможните основания за обжалване на решението в Швейцария и представихме своето мнение на НЕК. Въз основа на това мнение НЕК реши да не обжалва решението и срокът за обжалване изтече", се казва още в становището на адвокатската компания.

"Атомстройекспорт" АД предявява общо 7 иска, възлизащи на обща сума, която надвишава € 1.1 милиарда. Като цяло исковете могат да бъдат разделени на две категории искове за изпълнена работа или поръчано оборудване и други искове за пропуснати ползи и работа, изпълнена извън договорния обем.

В становището се подчертава, че има възможност да се отсъди и принудително изпълнение на съдебното решение, но заседа руската компания не е предявила такъв иск.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
2056 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини