Теменужка Петкова: НЕК е осъдена не заради това, че проектът АЕЦ „Белене” е спрян през 2012 г.

  • 29 септември 2016 07:29

  • 2686
  • 1
Теменужка Петкова: НЕК е осъдена не заради това, че проектът АЕЦ „Белене” е спрян през 2012 г.
©

Плащането на присъдената сума по арбитражното решение за АЕЦ „Белене” не е прибързано. Това каза енергийният министър Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по в ефира на БТВ.

Решението на международния арбитраж е категорично, припомни тя.

По думите на министъра, ако платим сумата до края на годината, ще спестим от лихвите. "Ако не платим, рискуваме „Атомстройекспорт” да продаде оборудването, защото към момента те са собственици. Ако те го продадат на цена, която няма да е такава, че да покрие нашата щета, то тогава за НЕК и за всички нас ще остане ангажиментът само да плащаме, без да получим насреща нещ", каза Петкова.

"НЕК е осъдена не заради това, че проектът е спрян през 2012 г., а заради това, че през 2008 г. двамата изпълнителни директори на НЕК поръчват на „Атомстройекспорт” да изработи това оборудване", уточни тя. Тя изрази надежда да бъде потърсена отговорност на двамата изпълнителни директори на НЕК по това време – г-н Папазян и г-н Велков.

„Този проект трябваше да бъде спрян, защото българската държава никога не е притежавала ресурс, който да даде възможност да го изгради. Той струва 20 млрд. лева”, категорична беше енергийният министър. "Анализите показаха, че ако продадем оборудването на трета страна, възможността да го продадем на цена, която ни удовлетворява, е малка. Не искаме да преповтаряме цялата негативна ситуация от 2007 г., когато първото оборудване за „Белене” беше препродадено за жълти стотинки", посочи министърът.

"Възнамеряваме да търсим възможност, ако има желаещи инвеститори, проектът да бъде реализиран изцяло на пазарна основа и при спазване на всички пазарни правила", допълни тя.

Адвокатите по казуса "Белене" обясниха защо не обжалваме"Уайт енд Чейс" не виждали голям шанс за успех в швейцарските съдилища Ако не се появи инвеститор, това означава, че проектът не е достатъчно атрактивен, разкри Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по. Сезирала съм прокуратурата с всички материали по АЕЦ „Белене” през 2012 г., впоследствие прокуратурата прекрати производството, тъй като счете, че не са налице достатъчно доказателства, миналата година обжалвах чрез НЕК и сега прокуратурата възобнови това производство, изтъкна още тя.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2686 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.10.14 | 15:35

1
niakolko proekti sa spriani ot GERB-boiko borisov ispalniavaiki instrukciite na amerikanskoto posolstvo

Добави коментар

Водещи новини