ЕС очаква 30 000 бежанци да бъдат преместени от Гърция до края на 2017 г.

  • 28 септември 2016 16:36

  • 1363
  • 1
ЕС очаква 30 000 бежанци да бъдат преместени от Гърция до края на 2017 г.
© GettyImages/Gulliver

Европейският съюз трябва да успее да премести оставащите 30 000 бежанци от Гърция, включени в схемата за разселване, в други страни до края на следващата година, заяви Европейската комисия в публикуван днес доклад, цитиран от в. "Катимерини".

"С увеличения капацитет на Гръцката служба за убежище и ако страните членки увеличат своите усилия, определено би трябвало да е възможно преместването на оставащите кандидати за разселване, намиращи се в момента в Гърция (около 30 000), в рамките на следващата година", се посочва в доклада.

Комисията твърди, че има "съществен напредък" в процеса, въпреки че досега едва 5651 бежанци са били преместени от Гърция и Италия в рамките на схемата, приета през септември 2015 г., която предвижда разселването на общо 160 000 души за две години.

Досега не е имало принудително връщане на сирийски кандидати за убежище от Гърция в Турция в рамките на споразумението между ЕС и Турция за овладяване на мигрантския поток, което бе подписано през март, отбеляза още Комисията, цитирана от ДПА.

От началото на тази седмица 578 души са били върнати съгласно това споразумение, като 53 от тях са били сирийци, които доброволно са избрали да се върнат обратно в Турция вместо да поискат убежище в Гърция.

Този брой включва също и икономическите мигранти, които нямат право на убежище в ЕС, както и такива, чиито молби за убежище са отхвърлени. Около 1000 сирийци от общо 3000, които са поискали убежище в Гърция, са получили отказ, но обжалват решението.

Въпреки бавния напредък в прилагането на споразумението между ЕС и Турция Комисията го определя като успешно. "Намаляването на опитите за прекосяване на Егейско море и на смъртните случаи в морето потвърдиха логичните му основания", посочи заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс.

В рамките на споразумението ЕС обеща да приеме по един сирийски бежанец, живеещ в Турция, срещу всеки сириец, върнат от Гърция.

Общо 1614 сирийски бежанци досега са разселени от Турция в страни от ЕС по този начин, отбелязва ЕК.
Комисията съобщи също, че в рамките на споразумението между Брюксел и Анкара ЕС е отпуснал днес два транша безвъзмездна помощ на обща стойност 600 милиона евро за подпомагане в областта на образованието и здравеопазването на сирийските бежанци и приемащите ги общини в Турция, предаде ТАСС.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1363 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ВАЖНО

2016.10.14 | 04:15

1
ДА СИ ГИ ВЗЕМЕ ОБАМА.

Добави коментар

Водещи новини