Все по-малко роми сключват ранни бракове, но трудно някой тръгва срещу статуквото

  • 03 октомври 2016 08:33

  • 10174
  • 1
Все по-малко роми сключват ранни бракове, но трудно някой тръгва срещу статуквото
© GettyImages/Gulliver

Повече от половината роми в България вече не сключват ранни бракове. Това заяви за Novini.bg Теодора Крумова програмен директор на Център "Амалипе".

Интересното, което се наблюдава обаче, е сключването на ранни бракове сред българите на възраст 15-16 години в Северозападна България. Това, по думите й е резултат от икономически причини.

Причините за ранните бракове или съжителства сред ромската общност, обясни тя, са много различни. Понякога това са родителите, понякога това са самите деца. Много често ранните бракове се правят по икономически причини или поради традициите в общността. Напоследък младежите са тези, които инициират ранното съжителство. Родителите не са тези, които „ги натискат“ да сключват брак, поради факта, че пътуват повече и имат наблюдения.

По думите на Теодора Крумова от Амалипе, в ромската общност да излезеш на кафе, се възприема като много сериозно обвързване.

Има голяма взаимовръзка между ранното съжителство и образованието. Там където е по-ниско образованието, там се наблюдава и съжителството на по-ниска възраст.

Друг фактор са маргинализацията и бедността. Националното проучване от 2010 година показва тенденцията, че животът в по-лоши битови условия води до ранни бракове.

Има разлика в сключването на бракове в различните видове ромски общности като рудари, кардараши и миллети.

При рударите например почти няма ранни бракове. Тази общност живее в Североизточната и Централна България, село Камено (Бургаско), Добруджа. При кардарашите бедността не е фактор, защото те са по-заможни. При тях фактор е консервативността в общността. Девствеността на момичето при тях е важен фактор. Една от най-големите групи – е групата на миллета – това са големите гета като Максуда и Столипиново.

От Амалипе посочиха, че адресират проблема към всички страни, включително работата с училищата, като част от превенцията.

Никой не смее първи да тръгне срещу статуквото, въпреки че има тенденция към промяна. Трябва много говорене по проблема, заяви още Теодора Крумова.

Резултатите от проучване по проекта "Ранните бракове - култура или злоупотреба", направено в периода 2014-2016 година, вече са ясни. Проектът се реализира от центъра, съвместно с организации от Словения и Италия, с финансиране от Европейската комисия.

В България за този период са били анкетирани 477 души на възраст между 18 и 60 години. Изводите от анкетата показват, че между 20 и 30 процента от анкетираните са започнали да съжителстват с партньора си на възраст между 14 и 18 години, а над 63 процента - след като са навършили 18 години.

Ето и основните изводи на проучването:

1. Възрастта за ранно съжителство и брак се повишава: ромите, които отхвърлят ранното съжителство (под 16-годишна възраст), сега са много повече от тези, които го приемат. Процентът на ромите, за които съжителството на възраст под 14 години е приемливо, е много малък, тъй като тази възраст не се счита за подходяща.

2. Образованието се оказва най-важният фактор, който влияе на повишената възраст за ранно съжителството: колкото по-високо е нивото на образованието, толкова по-късно се създава семейството. Други важни фактори са икономическото състояние и условията на живот: бедните роми и тези, които живеят в лоши условия, създават семейства по-рано.

3. Става все по-масова тенденцията семейството да се създава от младите хора, а не от родителите: идеята, че родителите трябва да решат за кого ще се оженят децата им, става все по-неприемлива. Въпреки това, все още около една трета от анкетираните одобряват това, което е доказателство, че патриархалния манталитет все още властва в една значителна част от ромската общност. Практиката момичето да избяга с момчето, ако родителите не дадат съгласието си, може да бъде определена днес като приемлива. Заплащането на зестра днес среща широко неодобрение от ромите, дори когато момичето е девствено: в това отношение е налице съществена разлика между ромските групи и различните страни, като в някои от тях тази практика все още е много честа.

4. Днес, малкото семейно домакинство безспорно надделява над големите семейства: подобно на по-голямата част от населението на дадените страни, днес ромите живеят в малка семейна клетка, а не в голямо семейство, какъвто е бил случая не толкова отдавна.

5. Налице е тенденция за преодоляване на традиционните семейни и брачните нагласи, и приемането на съвременни такива: това се потвърждава от всички основни тенденции, описани по-горе. Ромската общност върви по пътя от патриархалността към модерността, като все още големи слоеве имат традиционни семейни отношения, но делът на ромите с по-либерални и модерни нагласи се увеличава и вече преобладава.

Последвайте канала на

Нора Виткова
10174 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гошо

2016.10.05 | 20:13

1
Махайте се всичките в Индия и там правете каквото искате.Махайте се!

Добави коментар

Водещи новини