Бъчварова: Центровете за бежанци у нас са на прага на своите възможности

  • 28 септември 2016 13:37

  • 1255
  • 1
Бъчварова: Центровете за бежанци у нас са на прага на своите възможности
© Булфото

Към момента центровете за бежанци у нас са на прага на своите възможности. Това каза министърът на вътрешните работи Румяна БъчвароваРумяна Бъчварова Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка. Завършила Софийския университет "Св. на брифинг в Министерски съвет, предаде „Фокус“.

„МВР и българското правителство винаги са имали последователна политика по отношение на мигрантската заплаха, която засяга цяла Европа и има глобални аспекти. Тази политика е свързана със строга охрана и контрол на българските граници, със строги правила и спазване на процедурите за регистрация на всички преминали нелегално българската граница, мерки за ограничаване на нелегалната миграция и спазване на ангажиментите, които поемаме в рамките на ЕС като активни и пълноправни членове на съюза“, заяви вътрешният министър. Тя припомни, че квотният принцип за разпределение определи България да приеме 1 800 мигранти, от които 70 са по програмите за презаселване, а останалите по програмите за релокация.

„Към момента по тези наши ангажимента имаме изпълнение на 6 души, които са приети по програмата за релокация от Гърция и очакваме 9 човека по програмата за презаселване от Турция “, уточни министър Бъчварова. По думите ѝ хората, които се приемат по тези програми, са предварително проверени и одобрени от ДАНС и от Агенцията по бежанците. „Ние знаем кои са тези хора, които приемаме. Те отговарят на нашите предварителни условия, които сме поставили и за тяхното интегриране ние получаваме определени средства“, обясни вътрешният министър. Тя обясни, че по при преценка от страна на общините, че могат да ги приемат, тези хора ще имат възможност да намерят жилище, да започнат работа и обучение. „тук не става въпрос за заливане на страната по никакъв начин. Става въпрос за предоставяне на възможности на хора, които са потърсили убежище и имат право на това“, заяви министър Бъчварова. По думите й организацията на приема на мигрантите, които очакват да получат бежански статут, е ясна. „Ние имахме основен ресурс за приемането им в центрове, които са от отворен тип, което им дава възможност да изчакват получаването на статута, за който кандидатстват, да излязат на външни адреси, да бъдат регистрирани. Тоест след като те спазят процедурите по регистрация, те имат своите права“, обясни вътрешният министър. Тя допълни, че след увеличаването на потока през южната ни граница през това лято, който все пак е по-нисък в сравнение с предишни години, и благодарение на усилията да се предотврати по-нататъшния път на мигрантите към Европа, центровете у нас са били заети за относително кратко време. „Към момента те са на прага на своите възможности. Съзнавайки този факт и детайлите от ежедневието на тези хора, както и напрежението, което изпитват, се опитваме да реорганицираме нашата работа. Реорганизацията се изразява в това, че част от отворените центрове се подготвяме да бъдат реорганизирани като центрове от затворен тип“, посочи още министър Бъчварова.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1255 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.09.29 | 08:52

1
амииии, тогава ,да строим ...нови !ЕС ще "плаща " наужким ,пък българите пак ще се гърбим !

Добави коментар

Водещи новини