Днес е Световният ден на правото да знам

  • 28 септември 2016 10:35

  • 1641
  • 0
Днес е Световният ден на правото да знам
© Gettyimages (архив)

28 септември е Международният ден на правото да знам. Програма "Достъп до информация" ще връчи награди за принос в областта на свободата на информацията, съобщи БНР.

"Връчваме тези награди, за да дадем гласност на случаите – малка част от тези от тези стотици хиляди вече през годините случаи, в които граждани, журналисти, неправителствени организации използват Закона за достъп до обществена информация", заяви Диана Банчева от Програма "Достъп до информация".

Решението за създаването и утвърждаването на 28 септември като специален ден за застъпниците за свобода на информацията е взето в последния ден от международната работна среща "Прилагане на законодателството за достъп до информация. Съдебни практики", проведена на 26-28 септември 2002 г. в София. В нея участваха представители на неправителствени организации, работещи в областта на достъпа до информация от 15 страни - Албания, Армения, Босна и Херцеговина, България, Грузия, Индия, Латвия, Македония, Мексико, Молдова, Румъния, Словакия, САЩ, Унгария и Южна Африка, както и представители на международни организации, работещи в тази област.
 

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
1641 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини