Социолог: Малко хора виждат полза от това да участват в президентските избори

  • 28 септември 2016 08:17

  • 1714
  • 0
Социолог: Малко хора виждат полза от това да участват в президентските избори
©

Месец преди старта на президентската кампания излязоха последни данни за подкрепата към номинираните за президент. Според проучване на "Екзакта Рисърч Груп" доверието към Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска е 35%, измерено още преди обявяването на кандидатурата му. 27% е одобрението за Татяна ДончеваТатяна Дончева Татяна Дончева е завършила средно образование в Националната математическа гимназия и висше в, а 25 на сто - за кандидата на левицата генерал Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. Така се очертава оспорвана битка за гласовете на левия избирател. Със сериозна подкрепа на този етап е Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността 33%. Рейтингът на кандидата на Реформаторите Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко е 16%.

„За първи път имаме кампания с толкова много условности. Кандидатът на ГЕРБ се посочва като най-вероятен възможен победител. На този етап обаче измерване на електорални дялове спрямо казуса президентски вот е невъзможно, защото липсват основни кандидати”, обясни пред Нова телевизия социологът от „Екзакта” Лидия Йорданова.

Няма изненада относно подкрепата към отделните личности. В топ 10 на най-одобряваните публични лица през септември са Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска – с 67% одобрение; Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование – с 53% одобрение; Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г – с 48% одобрение; Лиляна Павлова – с 47% одобрение и Мая Манолова – с 43% одобрение.

„Има една възходяща права в отношението към Мая Манолова от момента, в който стана омбудсман. Очевидно темите, с които се занимава са добре подбрани, защото подкрепата за нея далеч надхвърля пределите на лявото политическо пространство”, коментира социологът.

„В това изследване за мен лично е изненада това, че малко хора виждат за себе си лично полза от това да участват в президентските избори. Слабо са информирани за промените в Изборния кодек, а референдумът е по-слабо популярен”, заяви още Лидия Йорданова.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1714 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини