Осъдени и следствени влизат в най-екзотичната битка за президент

  • 28 септември 2016 06:44

  • 8184
  • 3
Осъдени и следствени влизат в най-екзотичната битка за президент
© Булфото

Хора с присъди и разследвани за различни престъпления са получили регистрация от ЦИК и ще се включат в кандидатпрезидентската надпревара. Това показва справка с биографията на претендентите за държавен глава, излъчени от 15 инициативни комитета, 12 партии и 5 коалиции. Срокът за регистрацията изтече в понеделник.

Сред играчите в битката на 6 ноември са ген. Румен Радев, издигнат от комитет и подкрепен от БСП, Татяна Дончева - излъчена от коалиция между "Движение 21" и НДСВ, Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко от Реформаторския блок, Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска, издигнат също от коалиция, доминирана от АБВ, бившият премиер Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21, чиято номинация бе внесена в ЦИК в последния момент от инициативен комитет, Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността - кандидат на ВМРО, НФСБ и "Атака" и пр. Най-голямата политическа сила ГЕРБ ще обяви своя кандидат на 2 октомври.

Претендентите, които са се сблъсквали със съдебната система, са издигнати от инициативни комитети. Срещата им с правосъдието обаче не влиза в колизия с конституцията, тъй като няма изискване към кандидат-президентите да не са осъждани. Те трябва само да не са поставени под запрещение и да не изтърпяват наказание лишаване от свобода.

Инициативен комитет, председателстван от сина му Виторио, е издигнал кандидатурата за президент на Бисер Миланов, известен като Петното. Името на Бисер Миланов нашумя покрай протестите и контрапротестите срещу кабинета "Орешарски". Тогава той няколко пъти бе задържан в полицията за провокации и призиви за насилие. През 2014 г. създателят на движение "Свобода" лежа известно време в ареста заради заплаха за убийство, но по това дело той бе оправдан. През тази година пак бе вкаран в ареста по друго обвинение, но по-късно бе освободен срещу парична гаранция. При гледане на едно от делата срещу Миланов прокуратурата обяви, че той има стари присъди. Миналата година русенецът се кандидатира за общински съветник и получи само 175 гласа. Тази година обаче синът му е събрал поне 2500 валидни подписа, за да регистрира комитет.

С условна тригодишна присъда за педофилия е издигнатият от инициативен комитет бивш депутат от "Атака" Владимир Кузов. На 6 ноември той ще се яви в двойка с друг бивш атакист с отнет имунитет - Борислав Ноев. За разлика от Кузов, който загуби защитата си при разследване за педофилия, срещу Ноев вървя проверка за шофиране в нетрезво състояние.

В изборите на 6 ноември ще участва и независимият кандидат за президент Камен Попов. Навръх кметския вот през м.г. пред НАТФИЗ той удари лидера на "Атака" Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа. След инцидента Попов също бе задържан и срещу него започна предварително съдебно производство. Засега няма данни то да е завършило. Попов е съучредител и председател на Национален форум "Обединение", създаден по време на февруарските протести през 2013 г. Председател на инициативния комитет в негова подкрепа на този вот е Валери Венков - бивш зам.-председател на общинския съвет в Костинброд.

Вземане-даване с правосъдието имаше и още един кандидат за президент, издигнат от инициативен комитет - бизнесменът Веселин Марешки. През юли 2013 г. съдът във Варна окончателно реши, че Марешки не трябва да бута единия от етажите на фитнес клуба си на плажа "Кабакум". Преди това общината бе издала заповед за демонтиране на второто ниво на преместваемия обект, разположен върху изключителна държавна собственост. Съдиите прецениха, че "съществува вътрешна нелогичност и противоречивост на основанието за издаване на заповедта" и че "съдът е поставен в невъзможност да извърши надлежен контрол за законосъобразност".

Преди дни ЦИК отказа регистрация на друг комитет, издигнал осъждан за президент. Комисията не вписа сдружението в подкрепа на Атанас Йорданов. Това е името по паспорт на стария познат на правораздавателната система Али Юзеиров. Инициативният комитет, издигнал Али, е оглавяван от неговия брат - Юзеир Юзеиров, вписан с името си по паспорт Росен Йорданов. През март варненският съд потвърди окончателно иска срещу двамата на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Обвинението бе за пране на пари. На братята бе конфискувано имущество за 1.022 млн. лв. През 2010 г. Юзеир Юзеиров бе осъден на година условно и на глоба от 4000 лв. и за опит за създаване на партия на религиозна основа с името "Отоман" и за провеждане на нерегламентиран митинг в с. Славяново. Срещу Юзеир имаше разследване и в Белгия за нарушаване на трудовото законодателство и за трафик на хора.

От кандидат-президентите не се изисква свидетелство за съдимост, искано при постъпване на работа почти навсякъде, или като членове на управителен или контролен съвет. Държавният глава е и върховен главнокомандващ и работи задължително със секретна информация, но не се проучва предварително, каквато е обичайната практика. Същото важи и за премиера, министрите, председателя на парламента, депутатите, членовете на ВСС, конституционните съдии.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
8184 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.10.01 | 17:24

2
След 89г. винаги са ни управлпвали престъпници, с малки изключения.

2016.10.01 | 17:24

3
Преди 89г искаш да кажеш -- червените мекерета на Москва и престъпници-терористи !
Оня

2016.09.29 | 18:02

1
На другите избори аз ще се кандидатирам по анцуг със джапанки и лисица смучеща лимон на главата.

Добави коментар

Водещи новини