ДАНС и прокурори влизат в Медицинския университет

  • 28 септември 2016 06:35

  • 10906
  • 0
ДАНС и прокурори влизат в Медицинския университет
© Булфото

ДАНС и прокурори ще влязат в Медицинския университет. Документът за одит на учебното заведение вече е пратен на Прокуратурата, ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция. "Констатациите са много притеснителни, ще следим внимателно за изразходването на публични средства", закани се вицепремиерът и образователен министър Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22.

Проверката обхваща периода от 1 януари 2014 г. до средата на 2016 г. По думите на министъра одиторите са констатирали "липса на прозрачност и незащитени интереси на университета чрез сключени договори за рекламиране на обучението и изплащане на комисиони, както и при провеждане на обществени поръчки. Става дума за незаконосъобразно сключвани договори за обучение в чужбина и ръководството на МУ - София, незабавно трябва да прекрати изнесеното обучение на студенти в центрове в Швейцария и Германия, както и за образователен франчайз в Кипър, пише "Стандарт".

Установен е и прием и обучение на чуждестранни студенти срещу заплащане в несъответствие със законовата уредба, също и нарушения при реда за командировки в чужбина, както и при определяне на трудовите възнаграждения в университета. В одита се посочва например, че за ректора на университета проф. Ваньо Митев са изразходвани бюджетни средства за командировки в чужбина с "екзотични дестинации", "без да има реална възвръщаемост за университета". Сключвани са граждански договори за извършване на дейности, които имат постоянен характер като "прикрити трудови договори" и също договори със служители на университета за възлагане на дейности, които съвпадат със задълженията им по длъжностни характеристики.

Проверени са три проведени процедури за закупуване на автомобили за одитирания период и експертната оценка установява, че и в трите случая има "техническите спецификации", които поставят "ограничаващи изисквания" - "не са дали възможност за равен достъп на кандидатите или участниците за участие в процедурата и са създали необосновани пречки пред конкуренцията". Също така според доклада липсва обосновка за необходимостта от закупуването на високопроходим спортен джип на стойност 177 108 лв.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
10906 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини