Община Варна предлага законодателна промяна за минералните извори

  • 27 септември 2016 16:25

  • 1449
  • 3
Община Варна предлага законодателна промяна за минералните извори
© Novini.bg

Законодателна промяна на Закона за водите подготвя Община Варна. Имаме съгласуван вариант, който ще бъде внесен в парламента от народни представители от морската столица. Благодаря на министър Ивелина Василева и на експертите от МОСВ, които ни оказват пълна подкрепа и методологична помощ за решаване на тази нелека тема. Вярвам, че парламентът ще ни подкрепи, защото след промените общините, в това число и Варна, ще могат да придобият право на управление върху минералните водоизточници на своите територии, което гарантира ново развитие на туризма, нови работни места.

Това заяви кметът на Варна Иван Портних на Третия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, който се провежда край морската столица. Съорганизатори на събитието са Община Варна и "Св. Св. Константин и Елена". На форума присъстват Тиери Дюбоа, председател на Европейската СПА асоциация, Стефан Шарлопов - председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, зам-министри от министерствата на туризма и на околната среда и водите, кметове и зам.-кметове от Девин, Поморие, Самоков, Кюстендил, Хисаря, Чепеларе, Стрелча и др.

Кметът Иван Портних изрази увереност, че стопанисването на минералните водоизточници ще даде нови възможности за развитие на града. "Имаме потенциал в медицинския сектор - с добре подготвени кадри в Медицинския университет, с инвестициите, които правим в общинското и държавно здравеопазване, затова съм сигурен, че законодателните промени ще осигурят възможност за по-ефективно ползване на минералните води. Така не само ще върнем славата на древния Одесос, в който се е развивало водолечението, но и ще превърнем Варна в целогодишна туристическа дестинация. Преките ползи ще дойдат и от по-ефективно управление на водите, например, като отопление на обществени сгради - като Двореца на културата и спорта, като басейн "Приморски", които са до термални източници", каза кметът. Той припомни, че общината работи и по проект за изграждане на басейн в Аспарухово, който също ще бъде локализиран до минерален източник. "Приветствам инвестициите, които се правят по отношение стопанисването на тези водоизточници. Ще търсим възможности и за европейско финансиране, тъй като много от тях са амортизирани и се нуждаят от сериозни ремонти", каза Иван Портних.

"Благодаря за подкрепата на форума от Община Варна! Развитието на СПА туризма е бъдещето на общините, а следователно и на държавата ни!", каза Стефан Шарлопов. По време на конгреса стана ясно, че неправителственият сектор активно лобира за унифициране на условията за заплащане на престоя за рехабилитация в СПА центровете от различни европейски здравни каси. Представен бе и проект, наречен "По пътя на римляните", финансиран от Европейската комисия. Той предвижда създаване на атрактивни маршрути, които ще бъдат предлагани на далечни пазари като Северна Америка, Китай, Япония и скандинавските страни. До момента България участва в проекта чрез Кюстендил и Хисаря, а Варна ще стане третият град, който ще бъде включен в него.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1449 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
я

2016.09.28 | 07:45

3
стопанисването да , но явно някои се целят в придобиването на; частни минерални извори ; които след строежите да продават минералната вода
я

2016.09.27 | 19:23

2
ха , ха , не съм от родата, за да грабя и крада

2016.09.27 | 18:33

1
Можеш да бъдеш и ти.

Добави коментар

Водещи новини