Медиатори мотивират безработните младежи в около 83 общини (снимки)

  • 27 септември 2016 13:55

  • 1280
  • 1
Медиатори мотивират безработните младежи в около 83 общини (снимки)
© МТСП

Решаването на проблема с младежката заетост изисква усилия за насърчаване на талантите и за преодоляване на липсата на подходящи знания и умения. У нас в около 83 общини се разчита на трудови медиатори, които да стимулират младите на работят. Това стана ясно от изказването на зам.-министърът на социалните работи Даница Сачева по време на конференция на Съюза на Средиземноморието по въпросите на труда и заетостта в Аман, Йордания.

"Младежката заетост е политическа задача, която изисква всеобхватен и визионерски подход, основан на доказателства. Политическите усилия за решаването на този проблем трябва да са насочени едновременно към насърчаването на таланта и към преодоляването на липсата на подходящи знания и умения, трябва да са както за младите хора, така и в подкрепа на работодателите", обясни зам.-министърът.

По думите й предизвикателствата пред държавите са големи и трябва да се търси стабилността, като същевременно запазим свободата на мобилността. Сачева обърна внимание, че в световен план през 2025 г. 75% от работната сила ще се състои от хора, родени в периода 1982-2004г.

"Около 65% от децата, които днес получават началното си образование, ще работят професии, които днес не съществуват. Не трябва да забравяме и поколенията деца жертви на военни конфликти и бежански кризи, които не трябва да остават в опасната зона на неграмотността и липсата на умения за работа", посочи още тя.

Участниците в конференцията обсъдиха ключовите предизвикателства пред пазара на труда в Средиземноморския регион. Акцент в програмата бяха темите за необходимостта от създаване на повече работни места с добри условия на труд. Подчертана беше нуждата от активен социален диалог между правителствата, работодателите и синдикатите за вземането на навременни и адекватни решения за борба с бедността и неформалната заетост и за създаване на условия за икономически растеж и лоялна конкуренция. Трудовата заетост на младите хора, недостигът на квалифицирана работна ръка със знания и умения, от които съвременния бизнес има нужда, също бяха сред основните теми. Обсъдени бяха и ефектите от бежанската криза и икономическата имиграция върху трудовия пазар в Европа и страните от Средиземноморския регион.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
1280 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.09.27 | 23:06

1
повече медиатори ,по-малка безработица !ако може ,цел народ ,да сме медиатори !

Добави коментар

Водещи новини