Крийте децата! Финландското метъл чудовище идва!

  • 26 септември 2016 10:59

  • 2171
  • 0
Крийте децата! Финландското метъл чудовище идва!
©

Северни митове и легенди
Финландските митове и легенди разказват, че при случайната им среща в снежната пустош на Лапландия Йети така се втрещил от вида на мистър Лорди, че подвил космата опашка, изскимтял и моментално се наакал. Според други източници (предимно от финландската жълта преса) това не бил Йети, а Бигфут и рандевуто им завършило с доста брутално сексуално посегателство, което Бигфут никога нямало да забрави. Трети, уж най-официалните, твърдят, че Лорди е син на Демон от Юга, а майка му била трол от Севера на име Ейнджъл. Демоните отишли на север и... изнасилили троловете (хм...) и така се пръкнало нежеланото копеле Лорди. Плод на подобно чудовищно съвокупление, той обаче наследил суперсилите и на мама, и на тати и бил надарен с вечен живот, шейна и дори зомбясал северен елен, който да я тегли.

Личен живот и влияния

Лорди (род. 1974 г. с истинско име Томи Петери Путаансуу) се ражда и израства в малкото градче Рованиеми, столица на най-северната провинция Лапландия. Както може да се предположи, там няма много какво да се прави, ако не си падаш по ски бягане, шейни и северни елени, пък и Томи бързо открива, че в училище го влекат само две неща – музиката и рисуването. Още 8-годишен, един приятел го му открехва вратата на хеви метъла и... оттам всичко е история.
Лорди всъщност е почти ренесансово развит творец – музикант, бизнесмен, ексерт по специални ефекти, грим, маски и костюми, композитор, актьор, художник, и графичен дизайнер. Образованието му е „медия дизайнер“, с профил във видеомонтажа. В края на 80-те години мистър Лорди режисира и няколко филма в хорър жанра и дори представя страната си на международни филмови фестивали. Режисира и много музикални видеоклипове на финландски артисти.
Сред влиянията му лесно могат да се разпознаят Алис Купър, W.A.S.P., Мотли Крю, Туистед Систър, но на първо място винаги са Kiss! И до днес мистър Лорди лично прави целия дизайн за албумите, мърчъндайзинга, маските и костюмите на групата. В композирането все пак допуска съавторство от колегите си.

Истинска кариера?

Още като тийнейджър Томи участва в много местни рок групи, преди да стартира „Лорди“ като свой солов проект през 1992 г., едва 18-годишен. За първото си демо казва сам, че е търсил звук „като парче на Кис от 1983 г., с кавър от Пантера, ремиксиран от Пъф Деди“... През 1996 г. „Лорди“ е вече истинска група с четирима членове и до ден-днешен, цели 20 години по-късно, не спира да свири и записва! Спокойно и равномерно, бандата пуска нов албум на всеки 2-3 години и почти всяка година прави стабилно турне.
В интерес на истината, първите години на групата му не минават съвсем гладко и през 1997 г. той така и не успява да намери издател за първия си албум с палаво заглавие „Bend Over and Pray the Lord“ (Надупи се и се моли Богу). Чак шест години след създаването си, през 2002 г. бандата успява да убеди BMG Финландия да издаде първия им албум Get Heavy. През годините има доста промени сред членовете, като в момента бандата е в състав: Еймен (китара), Окс (бас), Хела (клавишни, беквокал) и Мана (барабани).

Евро-fucking-what?!

Истинският шок – в буквалния смисъл – идва през 2006 г. в Атина, когато „Лорди“ се пускат в лигавия конкурс на Евровизия и втрещяват всички, като го печелят! Песента им „Hard Rock Hallelujah“ е първото хард рок парче, печелило този бозав конкурс, традиционно свързван с мазни шлагери и комерсиален поп. Това е и историческа първа победа на Финландия в конкурса след 45 години!
Тази сензационна победа им отваря с ритник портата към световната известност и още същата година „Лорди“ са хедлайнъри на MTV Europe Music Awards, а мениджър им става бившият мениджър на „Кис“ Бил Окойн. През 2007 г. те са вече част от тура Ozzfest и... така влизат в първата лига на рок атракциите.

Музикален стил

Въпреки, че чудовищните костюми (които се сменят за всеки нов албум) подтикват медиите да възприемат „Лорди“ предимно като хеви метъл група, саундът на бандата е по-близо до класическия хард рок, като варира от албум на албум в спектъра „хард – хеви“. Безспорно е влиянието на шок рока и най-вече – на „Кис“, Алис Купър и „Туистед Систър“. Последният албум на групата, „Scare Force One“ (2014), е техен седми студиен проект поред и има хеви метъл елементи, но като цяло е издържан в мелодичен хард рок.

В България за първи път!

Мистър Лорди прие с голям ентусиазъм шанса да зашемети за първи път българските метъл фенове, за които бил чувал, че са едни от най-шумните и горещи фенове в Европа! Още повече, че сякаш съдбата имаше пръст в сделката – 30 октомври, неделя, точно навечерието на Хелоуийн се оказа свободна дата в календара на европейското им турне Monstour 2016. Това се превърна в перфектен избор за Хелоуийн парти по случай откриването на клуб MUSIC JAM (най-после!) и единствената причина лайфът да се премести в зала „Универсиада“, вместо да е в самия клуб, беше желанието на мениджърите и от двете страни да дадат възможност на повече фенове да видят уникалното сценично шоу на „Лорди“.

Знаете ли, че Мистър Лорди:

- има собствен хор в Рованиеми на име "Rock'n'Rollo"
- е правил във Финландия три авторски изложби като художник
- е бил президент на Kiss Army Финландия, фенклуба на „Кис“
- е фен на мъпетите и Е.Т.
- като герой в комикси разчита на биомеханичната си броня
- има за любимо оръжие брадвата!

Специални гости:

За да даде още повече стойност на феновете, Лорди идва и с интересна загряваща група – Silver Dust! Плюс може би още една банда, която нарочно пази в тайна...


Билети:

На касите на Eventim и на www.eventim.bg
Билетите са в продажба от 26 септември, като първите 300 билета ще са на цена от само 30 лв.!
Следващите ще са по 40 лв, а в деня на концерта – 50 лв. (само ако има останали, което е малко вероятно).

Интересът още в аванс беше много голям, така че искрено ви съветваме да побързате, ако искате да споделите това уникално изживяване и... ако, разбира се, ви стиска!

P.S. За тези, които успеят да се сдобият с билети, във фоайето на залата ще има много изненади, подаръци за Хелоуийн, специален демоничен бар... изобщо ще бушува парти, достойно за повода! Взели сме официално разрешение от Вси Светии!

 

Последвайте канала на

Novini.bg
2171 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини