10% от местата в СУ остават незаети и след допълнителния прием

  • 23 септември 2016 14:51

  • 1757
  • 1
10% от местата в СУ остават незаети и след допълнителния прием
© Новини.бг

Около 10% от отредените за Софийския университет места за студенти са останали свободни и след допълнителния прием, информира в. Сега. В извънредната кампания са се включили 460 кандидати, от които приети са 425. Свободни след трето класиране обаче бяха 1076 места в 84 специалности. Това е 20% от приема за първокурсници. За сравнение - преди година незаети бяха 675 места в 60 специалности.

Най-силно впечатление правят празните места за бъдещи юристи, тъй като правото винаги е било сред най-желаните специалности в СУ. След третото класиране там останаха незаети 84 места - 47 за редовно и 37 за задочно обучение. При допълнителния прием са попълнени 44 места в редовно и двама в задочно.

43 остават свободните места по история, където допълнителният прием е уредил само девет нови студенти. Направлението "Българска филология" е успяло почти да попълни незаетите си места, но при други филологии интересът е бил доста слаб - славянска, руска, испанска, френска и др.

Празни места останаха и в педагогически специалности, някои от които бяха обявени за приоритетни. Недостатъчно са се оказали и кандидатите да учат математика, също приоритетно направление. При приложната математика са попълнени 3 от 30-те свободни бройки, няма интерес и за математика и информатика.

За да повиши интереса към математическите и компютърните специалности, преди време кабинетът реши да дава по 2000 лв. допълнително на вузовете за всеки студент от професионалните направления "Математика", "Информатика и компютърни науки" и "Комуникационна и компютърна техника", приет над миналогодишната бройка. От СУ коментираха, че са успели да привлекат повече студенти от м.г. в последните две направления, т.е. им се полага финансиране, без обаче да дадат конкретни данни.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1757 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Jesus

2016.09.23 | 20:41

1
Стига толкова меринджеи и псевдо вишисти! Време е нЕкой да върти и шпинделите!

Добави коментар

Водещи новини