Деменция мъчи 100 хил. българи

  • 21 септември 2016 16:46

  • 4579
  • 1
Деменция мъчи 100 хил. българи
©

Сто хиляди българи са диагностицирани с деменция, съобщи пред БНР неврологът проф. д-р Лъчезар Трайков, откривател на нови методи за диагностика и лечение на деменциите. Според медицинските прогнози броят им ще се удвои.

Видеозапис в интернет на пеещия 80-годишен британец Тед Макдермот, който страда от Алцхаймер, е част от отбелязването на световния ден на болестта. Изпълнението на песни на Франк Синатра от възрастния мъж приковава общественото внимание към заболяването.

България е единствената държава в ЕС, която не реимбурсира медикаментите за лечение на страдащите от Алцхаймер в дегеративна форма на деменция.

Рискът болестта да се развие нараства пропорционално с възрастта. Редовните физически упражнения и здравословното хранене с повече плодове и зеленчуци са доказана и сигурна профилактика, съветват лекарите.

21 септември се отбелязва като Световен ден на болните от Алцхаймер. Този ден се чества ежегодно от 1994 г. по инициатива на Международната организация за борба с болестта на Алцхаймер. Болестта на Алцхаймер е най-честата причина за деменция. Тя обхваща около 70 процента от случаите. По последни данни, страдащите в света са 47 милиона. Според доклад на Световната здравна организация (СЗО) всяка година се регистрират 7,7 милиона нови случаи на деменция. Изчислено е, че в Европейския съюз 6,4 милиона живеят с деменция.

Последвайте канала на

Калина Христова
4579 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.09.28 | 21:18

1
Много добре казано Красимире. Да си жив и здрав.

Добави коментар

Водещи новини