"Майкрософт" иска да победи рака за 10 години

  • 20 септември 2016 14:54

  • 3980
  • 0
"Майкрософт" иска да победи рака за 10 години
© Getty Images/Guliver

Компютърният гигант „Майкрософт” обяви амбициозен план за решаването проблема с рака за 10 години, съобщава британският в. ”Дейли Телеграф”.

Натрупаната в IT сферата експертиза ще се използва, за да се препрограмират болните клетки и те отново да работят нормално. За проекта „Майкрософт” са привлекли някои от водещите биолози, програмисти и инженери, които се борят с онкологичното заболяване по начина, по който се поправя бъг в компютърна програма.

Това лято заработи и първата лаборатория, в която на практика ще се проверяват откритията на учените. Към момента са създадени големи „карти” на вътрешността на клетъчните мрежи. Работи се и по молекулярен „компютър” от ДНК, който да проверява отделните клетки за признаци на рак. В специален софтуер е закодирано как трябва да работи здравата клетка, като при отклонение се анализира причината и се търси решение.

Технологията вече се използва при лечение на левкемия.

Целта на учените е до 2026 г. ракът да се превърне просто в едно от многото хронични заболявания. Към момента това е една от болестите, отговорни за смъртта на най-много хора по света и у нас.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3980 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини