Астрономическата обсерватория на Шуменското плато отваря врати за безплатни посещения и наблюдения

  • 14 септември 2016 17:10

  • 1425
  • 0
Астрономическата обсерватория на Шуменското плато отваря врати за безплатни посещения и наблюдения
© Getty Images (Архив)

Астрономическият екип на Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" обявява свободен прием в обсерваторията на Шуменското плато на 16 септември, съобщава ръководителят й проф. Диана Кюркчиева, цитирана от пресцентъра на висшето училище.

Поводът е началото на новата академична година. Поканата е към академическата общност, както и към учениците и гражданите на Шумен.

Вратите на обсерваторията ще бъдат отворени в 19.45 часа, след което ще се състоят наблюдения на планетите Сатурн и Марс. Ще бъдат представени и съзвездията на есенното небе. Особено внимание ще бъде отделено на наблюдението на Луната, която в този момент ще бъде в полусянката на Земята.

Полусенчестото лунно затъмнение не е особено зрелищно; единствено по време на максималната фаза ще се забележи слаба промяна в оцветяването на част от лунния диск. Все пак посетителите ще се насладят на гледката на лунната повърхност "отблизо", чрез телескоп. Ако небето е чисто, те ще видят с него и някои интересни звезди и галактики, отбелязва проф. Кюркчиева.

По думите й посетителите ще имат възможност да разгледат и обогатената експозиция във фоайето на обсерваторията и да се запознаят с нейната дейност, а в конферентната зала - да видят филми на космическа тематика.

Последвайте канала на

БТА
1425 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини