Председателката на БиБиСи напуска поста си

  • 14 септември 2016 15:49

  • 1568
  • 0
Председателката на БиБиСи напуска поста си
© wikipedia

Председателката на управителния и регулаторен орган на Би Би Си Рона Феърхед ще напусне поста си, съобщи британската електронна медия в навечерието на представянето на проект за устав, който да набележи целите й за следващите години, предаде Франс прес.

Рона Феърхед оглави Би Би Си на 9 октомври 2014 г. за четиригодишен мандат и изглеждаше в добра позиция да надзирава реформата на медията, която предвижда замяната на сегашния управителен и регулаторен орган с нов управителен съвет.

През май м.г. правителството на Дейвид Камерън потвърди назначаването на Феърхед, поради което се очакваше тя да поеме ръководния пост и в новия управителен съвет.

След референдума за Брекзит от 23 юни Камерън обаче подаде оставка и новият премиер Тереза Мей реши председателят на новия управителен съвет на Би Би Си да се избере чрез процедура на подбор на кандидати, в която Феърхед бе поканена да участва.
"Министър-председателката енергично ме насърчи да взема участие" в процедурата, заявява Феърхед в изявление на ръководството на Би Би Си.

"След дълъг размисъл обаче стигнах до извода, че не трябва да го правя", добавя тя, заявявайки, че е за предпочитане да прекрати отношенията си с Би Би Си в момент, когато медията се захваща с нови проекти.

Феърхед посочи, че ще продължи кариерата си в частния сектор.

55-годишната Рона Феърхед е бивша шефка на Файненшъл таймс груп и е първата жена, оглавила Би Би Си. Оставането й на поста през май по решение на Камерън бе разкритикувано от парламентарната комисия за медиите.

Председателят на комисията Деймиън Колинс заяви днес по Би Би Си, че Феърхед тогава е била възприета като "приятелка на Дейвид Камерън".

Последвайте канала на

Нора Виткова
1568 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини