Карен Карапетян е новият премиер на Армения

  • 13 септември 2016 12:02

  • 1562
  • 0
Карен Карапетян е новият премиер на Армения
© mediamax.am

Новият министър-председател на Армения е Карен Карапетян, работил през последните години в руската компания "Газпром", предаде ТАСС. Указ за назначаването на премиера подписа днес президентът Серж Саркисян, добавя агенцията, като се позовава на апарата на държавния глава.

53-годишният Карен Карапетян завършва приложна математика в Ереван. Защитава докторат по икономически науки, работи в изчислителен център, преподава в Ереванския университет. През 90-те и началото на 2000-те заема ръководни постове в арменския енергиен отрасъл. През 2010-2011 г. е кмет на Ереван. Удостоен е с държавни отличия на Армения и на Франция.

Според президента Саркисян "в условията на нова конституция новото правителство трябва да работи с напълно различна философия" и новият премиер може да стане символ на промени в Армения, отбелязва ТАСС.

Бившият премиер на Армения Овик Абрамян обяви на 8 септември, че подава оставка, "за да предостави на президента възможност да състави ново правителство", което "с нови подходи да консолидира обществото".

Миналия месец Саркисян обеща да състави правителство на националното съгласие след случая със завзетото полицейско поделение, който разтърси Армения, отбеляза по-рано в тази връзка Асошиейтед прес.

Въоръжени мъже превзеха полицейско поделение в Ереван през юли, като поискаха освобождаването на опозиционен активист и оставката на правителството. Конфронтацията, която продължи две седмици и при която загинаха двама полицаи, предизвика демонстрации в подкрепа на въоръжените мъже и сблъсъци с полицията. Това бе вероятно най-голямата политическа криза в страната от години насам, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1562 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини