Иманярски находки излагат в музея в Пазарджик

  • 12 септември 2016 14:29

  • 2093
  • 3
Иманярски находки излагат в музея в Пазарджик
©

Иззети от иманяри археологически находки ще бъдат показани в изложба в Регионалния исторически музей в Пазарджик. Това съобщи директорът на културната институция Борис Хаджийски и уточни, че експозицията се планира да бъде открита догодина.

Местният музей съхранява богата колекция-над 1500 артефакти, сред които има икони,сребърни, бронзови и медни монети, статуетки на божества и други.

Находките са били конфискувани от иманяри, които са разкопали могили или тракийски светилища в региона, но може и в съседни райони да са били открити, но да са правени опити да се пласират в пазарджишко.

Старинните предмети са били иззети от нелегалните археолози при полицейски акции и след приключване на съдебните дела срещу тях са предадени на държавата, т.е. на регионалния музей в града, за да се съхранява културно-историческото наследство на страната ни.

Експонатите за първата по рода си експозиция са събирани през последните 4-5 г. от общо 10 дела, гледани в различните съдилища в областта- в Пазарджик, Пещера, Панагюрище и Септември.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2093 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Гост

2016.11.16 | 18:53

3
Ако разровите по дълбоко в организацията и или федерацията ще излезат доста интересни неща.
Taler

2016.11.16 | 18:53

2
Всички иманяри от БНФМ имат присъди за иманярство и много от тях са подозирани за износ на антики на съборите си "разменят" ценни предмети и монети повечето от тях са безработни а използват уреди за по 3-4000 хил. лева. Разследването трябва да се съсредоточи към членовете и симпатизантите на тази престъпна организация. Несъмнено масово започнаха да си продават детекторите от страх че ще бъдат уличени в иманярство.
niki

2016.11.10 | 18:48

1
i az mislia taka,kradat i preprodavat ta se pukat.Ot arxeolozite po-golemi imaniari nema!

Добави коментар

Водещи новини