Гигантската панда вече не е застрашен вид

  • 07 септември 2016 14:10

  • 2815
  • 1
Гигантската панда вече не е застрашен вид
© Getty Images

Гигантските панди вече не са застрашени от изчезване. Техният официален статут в момента е „уязвим“ вид. Това стана ясно от актуализирания Червен списък на Международния съюз за защита на природата и природните ресурси, пише сп. "Обекти", позовавайки се на Science Alert.

Обратът на съдбата е невероятен
. От 2009 г. насам учените предричаха, че най-много след три поколения този вид ще изчезне. Днес съществуват 67 резервати за панди в Китай, които са под строга охрана.

Над 1800 панди живеят на свобода в бамбуковите гори на Китай. През последното десетилетие броят им е нарастнал със 17 процента.

Ситуацията с пандите показва, че „науката, политическата воля и ролята на местните общества могат да спасят дивата природа и да подобрят биоразнообразието“, коментира Марко Ламбертини от WWF.

Еколозите обаче предупреждават, че усилията трябва да продължат, за да не се окажат резултатите само краткосрочни. Негативните предвиждания сочат, че в близките 80 години повече от 1/3 от бамбуковите гори могат да бъдат унищожени вследствие на глобалното затопляне. Това би било фатално за популацията на пандите. Според еколозите основните мерки за защита на пандите биха били мерките за защита на горите.

Последвайте канала на

Novini.bg
2815 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
шопа

2017.05.02 | 12:11

1
Браво! Айде сега да ги изтепаме сичките и у буркани за зимъска. Щом не са застрашени - значи може :)

Добави коментар

Водещи новини