Задава се 12-ият Световен фестивал на анимационния филм Варна 2016

  • 02 септември 2016 11:22

  • 2004
  • 0
Задава се 12-ият Световен фестивал на анимационния филм Варна 2016
©

Задава се 12-ото издание на Световния фестивал на анимационния филм Варна 2016. За поредна година елитът на анимационното изкуство ще покаже своето творчество в морската ни столица.

Събитието, посветено на голямото изкуство на раздвижените кукли и рисунки, се организира от Сдружение „Световен Фестивал на Анимационния Филм“, съвместно с Община Варна и Фестивален и конгресен център Варна и се провежда с подкрепата на Министерство на културата, Национален Филмов Център, Външно министерство и Национален фонд “Култура”.

Фестивалният кино-маратон ще стартира на 7-ми септември от 19:00 часа във Фестивален и конгресен център Варна с „Първа конкурсна програма: Късометражна анимация” и ще продължи до 11-ти септември, когато ще бъдат обявени лауреатите. За тези 5 дни жителите и гостите на града ще имат възможността да се насладят на богата програма, представяща най-доброто от световната анимация, като само заглавията участващи в конкурсната част: анимация за деца, пълнометражна анимация и късометражна анимация са 109!

Надяваме се, че зрителите ще открият в това чудно и многообразно анимационно море своите малки перли, които ще ги дарят с мигове на истинска красота, любов, доброта и щастие.”, заяви Пенчо Кунчев, част от организаторите от Сдружение „Световен Фестивал на Анимационния Филм“, сред които още: проф. Анри Кулев, Ася Кованова, Деница Христова и Силвия Иванова.

Като творец ще споделя, че българската анимация десетилетия наред е била и ще бъде мерило за съвест, неподправен израз и ироничен, понякога дори горчив коректив на социалната действителност, нрави, порядки, елегантен естетически ориентир с убедителни внушения. Изкуството на рисуваното кино, без съмнение, ни нарежда сред елита на седмото изкуство и вие, зрителите, сами ще се убедите в това в предстоящите фестивални дни.”, заяви министърът на културата Вежди Рашидов в обръщение към всички приятели и почитатели на анимационното кино.

Очакват ни пет дни на пиршество за сетивата с филмите, изложбите, ателиетата на този празник на анимацията, срещи с професионалисти от цял свят, нови идеи и творчески заряд за дълго. Морската столица Варна за пореден път ще се превърне в столица на анимационното изкуство, като даде екран и сцена за най-добрите филми и автори.”, не скри вълнението си директорът на Националния филмов център Камен Балкански.

В конкурсната програма на фестивала ще участват филми, селектирани от международна комисия, в 5 категории: най-добър пълнометражен филм, най-добър късометражен филм, най-добър студентски филм, най-добър детски анимационен филм и най-добър филм, част от телевизионна серия. Филмите ще бъдат оценявани от международно жури в състав: Шпела Чадеж (Словения) - независим режисьор и продуцент на анимационно кино; Едмундс Янсонс (Латвия) - режисьор на анимационни филми, графичен дизайнер и съосновател на филмовото студио Atom Art; Моника Кучниецка (Полша) - автор на късометражни анимационни филми и музикални клипове и организатор на работилници за стоп моушън анимация за деца и възрастни, които ще представят и свои програми на фестивала, с вход „свободен”. Част от журито са още Жорж Сифианос (Гърция) - автор на филми, преподавател по анимация в университета École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs в Париж и един от основателите на „CARTOON” (Европейска програма МЕДИЯ), който ще проведе лекция „Анимация и музикална концепция в праисторическата живопис” и доцент д-р Ивo Драганов, преподавател в НБУ, департамент “Телекомуникации” и в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”: Телевизионна драматургия и Телевизионно програмиране, който има богат професионален опит на всички нива в киното и телевизията.



*Жури:  Шпела Чадеж, Едмундс Янсонс,Моника Кучниецка, Жорж Сифианос, Ивo Драганов

Сред най-очакваните акценти в тазгодишната конкурсна програма са 4-те пълнометражни чуждестранни заглавия, които събират филми за малки и големи (16+). Това са: Вълшебната планина/The Magic Mountain (Франция, Полша, Румъния, 2015, реж. Анка Дамян, 97 мин.), Психонавти, забравените деца/Psychonauts, the Forgotten Children (Испания, 2015, реж. Алберто Васкес, Педро Риверо, 75 мин.), Момчето фантом/Phantom Boy (Белгия, Франция, 2015, реж. Ален Ганьол, Жан-Лу Фелисиоли, 80 мин.) и Кикорики: Легенда за златния дракон/Kikoriki: Legend of the Golden Dragon (Русия, 2016, реж. Денис Чернов, 89 мин.). Многократно награждавани на най-големите световни форуми, прожекциите на тези филми ще бъдат ексклузивни премиери за българския зрител, които не могат да бъдaт видяни другаде!

Не по-малко вълнуващо е и българското участие в конкурсната програма. В късометражната анимация ще видим произведенията на родните таланти: От конец до игла/From Tip to End (България, 2015, реж. Николина Цолова,7 мин.), Наркотик/Narcotic (България, 2015, реж. Димитър Димитров, 2 мин.), Само моя/Mine Only (България, 2016, реж. Йоана Атанасова, 7 мин.), Имаго/Imago (България, 2015, реж. Сотир Гелев, 16 мин.), Дъждовни червеи/Earthworms, (България, 2016, реж. Веселин Панайотов, 3 мин.), Пътуваща страна/Travelling Country (България, Хърватска, 2016, реж. Весела Данчева, Иван Богданов, 14 мин.), Мъничка/Teeny Tiny (България, 2016, реж. Милена Симеонова, 5 мин.) и Крушата/The Pear (България, 2015, реж. Петко Модев, 8 мин.), а в конкурсната програма „Анимация за деца” ще се състезава Една кратка история/One Short Story с реж. Барбара Домусчиева (България, 2015, 3 мин.).От Канада се включва и нашумялият български режисьор Теодор Ушев с филма Сляпата Вайша/Blind Vaysha по едноименния разказ на писателя Георги Господинов.

Организаторите са подготвили и богата извънконкурсна програма с вход „свободен”: представяне на училища по анимация от България и света, анимационна ретроспектива, гост програми с португалско кино, представяне на млади таланти от Централна и Източна Европа, представяне на немски анимационен проект със социален характер и презентиране на руския фестивал-практикум "Кинопроба". Разнообразна панорама с 18 филма от цял свят ще покаже заглавията, които за малко не са успели да влязат в конкурса.

За малките зрители ще има специална разширена програма – „Българска детска панорама” и ще бъдат организирани две детски работилници. Традиционно водената от г-жа Карин Миралес (Франция) работилничка със свободен вход ще се проведе в залите на галерия "Графит", където малчуганите ще работят с пластилин и глина и ще снимат в обем. А ателие за анимационно кино ще се състои във Франкофонския център Варна, а филмите на малките участници ще направят своята премиера на церемонията по закриване на фестивала на 11-ти септември в 19:00ч.

Паралелно на фестивалните дни ще бъдат открити и три изложби: изложба с живопис на Иван Андонов (Галерия "Графит"), изложба полски плакат и изложба на белгийски детски комикс (ФКЦ Варна).

Пълната програма на фестивала вижте тук!

Информация за пълнометражните филми в конкурсната програма:

Вълшебната планина, Франция, Полша, Румъния, 2015, реж. Анка Дамян, 97 мин.

The Magic Mountain, France, Poland, Romania, 2015, dir. Anca Damian, 97 min.

Под формата на анимaционна документална драма, биографията на Адам Яцек Винклер странства през близо половин век история.Като полски бежанец в Париж, Адам живее живот без граници, искайки да промени света. Неговият риключенски живот взема остър завой през 80-те, когато той вижда себе си като рицар на ХХ век и напуска Франция, за да се бори с дилентантството и куража, рамо до рамо с командир Масуд срещу Съветската армия в Афганистан.

Фейсбук събитие: Вълшебната планина/The Magic Mountain - Варнафест 2016



Психонавти, забравените деца, Испания, 2015, реж. Алберто Васкес, Педро Риверо, 75 мин.

Psychonauts, the Forgotten Children, Spain, 2015, dir. Alberto Vazquez, Pedro Rivero, 75 min.

Бърдбой и Динки са двама тийнейджъри, решили да избягат от остров, унищожен от екологична катастрофа. Бърдбой се изолира от света, а Динки се впуска в опасно приключение с надеждата, че Бърдбой ще я последва.

Фейсбук събитие: Психонавти, забравените деца/Psychonauts, the Forgotten Children - Варнафест 2016



Момчето фантом, Белгия, Франция, 2015, реж. Ален Ганьол, Жан-Лу Фелисиоли, 80 мин.

Phantom Boy, Belgium, France, 2015, dir. Alain Gagnol, Jean-Loup Felicioli, 80 min.

11-годишният Лео от Ню Йорк е момче-фантом: той може да става невидим и да лети през стените. Лео се сприятелява с Алекс, полицай, временно прикован към инвалидна количка. Той е ранен от мистериозен гангстер, заплашващ града с опасен компютърен вирус. Заедно двамата сформират необичаен тандем – Лео във въздуха и Алекс на земята.

Фейсбук събитие: Момчето фантом/Phantom Boy - Варнафест 2016



Кикорики: Легенда за златния дракон
, Русия, 2016, реж. Денис Чернов, 89 мин.

Kikoriki: Legend of the Golden Dragon, Russia, 2016, dir. Denis Chernov, 89 min.

Милите и обикновени обитатели на спокойния остров Кикорики са вкарани против волята си в едно голямо приключение, когато техният съгражданин-учен изобретява страхотно устройство – каска, наречена „Подобринаторът“. Тя взема характерните качества на един човек и ги разменя с качествата на друг.

Фейсбук събитие: Кикорики: Легенда за златния дракон/Kikoriki: Legend of the Golden Dragon - Варнафест 2016

Следете XII Световен фестивал на анимационния филм Варна във Фейсбук

Анимация за деца - СФАФ Варна 2016, Фейсбук събитие

Анимация за (16+) - СФАФ Варна 2016, Фейсбук събитие


Студентска анимация - СФАФ 2016, Фейсбук събитие

Последвайте канала на

2004 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини