Официално: Бразилският Сенат отстрани Дилма Русеф от президентския пост (обновена)

  • 31 август 2016 20:10

  • 9703
  • 3
Официално: Бразилският Сенат отстрани Дилма Русеф от президентския пост (обновена)
© Gettyimages

Бразилският Сенат взе решение да отстрани президентът Дилма РусефДилма Русеф Дилма Вана Русеф е бразилски икономист, политик, 36-ят поред президент и първата жена-президент на от поста заради обвинения в нарушаване на бюджетните закони, съобщиха осведомителните агенции.

Начело на най-голямата страна в Латинска Америка до следващите президентски избори застава вицепрезидентът Мишел Темер. Той ще положи клетва пред долната камара на парламента до няколко часа. За отстраняването на Русеф гласуваха 61 сенатори, против бяха 20, съобщи БТА. Русеф отрича да е извършила нещо нередно и нарича процедурата за импийчмънт "държавен преврат". Русеф дойде на власт през 2011 г. и беше първата жена, станала президент на Бразилия. 

Сенатът гласува отделно дали да лиши Русеф от правото да заема държавни и обществени постове за срок от 8 години, както предвижда Конституцията на страната. Сенаторите решиха да не прилагат тази мярка спрямо бившата президентка.

Решението за импийчмънт на президента не е безпрецедентно за Бразилия. Предишната процедура за импийчмънт беше срещу Фернанду Колор ди Мелу през 1992 г., но двата случая са съвсем различни, отбелязва АФП. Колор ди Мелу подаде оставка, преди Сенатът да гласува за импийчмънта му, докато Русеф се бори докрай. Той беше обвинен в корупция, а тя беше свалена заради по-техническото обвинение във финансови нарушения, отбелязва АФП. Колор ди Мелу беше лишен от право да заема обществени и държавни постове за 8 години, но този срок изтече и през 2006 г. той беше преизбран като сенатор от щата Алагоас. През 2010 г. беше преизбран и стана един от сенаторите, гласували днес за отстраняването на Дилма РусефДилма Русеф Дилма Вана Русеф е бразилски икономист, политик, 36-ят поред президент и първата жена-президент на.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
9703 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.09.01 | 10:26

3
Щом е Българка няма начин да не е замесена в корупция!

2016.09.01 | 10:26

2
Не може да бъде! То що хвалби бяха за нашето момиче, а то както всички комунисти-обичало да експоприира...
Mitakу

2016.09.01 | 10:26

1
жалко за Дилма....и там мътилката доѝде от Сращ..!

Добави коментар

Водещи новини