Парламентът прие на първо четене промени в Закона за военната полиция

  • 31 август 2016 14:47

  • 2250
  • 1
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за военната полиция
© Novini.bg

Парламентът прие промени в Закона за военната полиция на първо четене.

В доклада на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред се посочва, че практиката по прилагането на Закона за военната полиция е показала, че са необходими някои изменения и допълнения в него. С предложените промени на военнополицейските формирования се възлага и осъществяване на ескортиране, съпровождане и охрана на военни превозни средства на съответните военни формирования с цел осигуряване на по-пълноценното и навременно изпълнение на функциите им.

С предлаганите промени се цели създаване на по-добра координация и взаимодействие между Служба "Военна полиция" и военнополицейските формирования, като едновременно с това се прецизират техните задачите. С промените подробно се регламентира оперативно-издирвателната дейност, извършвана от органите на Служба "Военна полиция". Прецизират се разпоредбите, свързани с антитерористичната дейност, извършването на проверките и дейността по полицейската регистрация, която се осъществява при съпътстващи действия от страна на органите на МВР.

Въвеждат се и текстове, регламентиращи осъществяваната дейност по разследване на авиационни произшествия и инциденти с военни въздухоплавателни средства. Детайлно се регламентират случаите и възможностите за употреба на оръжие и помощни средства от органите на Служба "Военна полиция" и военнослужещите от военнополицейските формирования, като безусловно се въвежда принципът на "абсолютната необходимост". Това, от една страна, ще защити правата на "потенциалните нарушители", а от друга страна, допринася за увереността при изпълнението на служебните задължения от органите на службата, се посочва още в доклада.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2250 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.09.01 | 00:39

1
По-лекичко, другари да не се преработите или много изхарчихте отпуската и сега бързо трябва да наваксвате...?!

Добави коментар

Водещи новини