Пренасочват тютюнджиите към отглеждането на чушки

  • 31 август 2016 14:46

  • 4008
  • 0
Пренасочват тютюнджиите към отглеждането на чушки
© Булфото (архив)

Първият по рода си за област Кърджали "Фестивал на чушката" ще се състои в община Кирково. Това обяви кметът Шинаси Сюлейман. Събитието ще бъде част от традиционния есенен празник на общината на 10 септември.

Специален гост на фестивала ще бъде телевизионният кулинар Ути Бъчваров. Той ще покаже готварските си умения в приготването на ястия с чушки.

"Целта на фестивала е да се популяризира производството на червена капия, да бъдат привлечени повече туристи и да се предизвика инвеститорски интерес както към общината, така и към съседните общини, произвеждащи зеленчука", каза Шинаси Сюлейман.

Кметът се похвали, че Кирково е най-големият производител на червена капия в региона. Тази година се очаква реколта от близо 4 хиляди тона. Сюлейман допълни, че изкупната кампания все още не е започнала, но има наченки.

"Там където се изкупува обаче, цените са сравнително по-ниски от предходни години. Досега традиционно цената на капията е била над 1 лв. за килограм, а сега предлаганата изкупна цена е 0,80 лв.", отбеляза още той.

Цел на фестивала ще бъде и да пренасочи местните жители от отглеждането на тютюн в сеенето на чушки. За да подкрепи производителите, общината е готова да отдели средства за ремонт и почистване на микроязовири с поливна цел. Изготвен е и проект за над 7 млн. лв., с който да се кандидатства по европейски програми, за изграждането на голям язовир в общината, отново с поливна цел.

Последвайте канала на

БТА
4008 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини