Вече ще може да смените книжката си и в чужбина, но само при снети биометрични данни

  • 31 август 2016 14:40

  • 2673
  • 2
Вече ще може да смените книжката си и в чужбина, но само при снети биометрични данни
©

Българите в чужбина ще могат да подават заявления за подмяна на шофьорските си книжки чрез системата за електронни услуги на МВнР. Това стана възможно след като министрите от правителството одобриха промени в Правилника за издаване на българските лични документи и Тарифа №3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на Министерството на външните работи.

Промените в правилника станаха възможни след като Министерството на външните работи завърши проекта за внедряване на електронни услуги „Е-консулски услуги”, финансиран по Оперативна програма „Административен капацитет” 2007-2013 г.

Нашите сънародници зад граница ще могат да подават заявления за подмяна на повредено, унищожено, изгубено или откраднато свидетелство за управление на МПС с ново свидетелство със същата валидност по електронен път. Това ще става чрез онлайн форма, която ще намерят на страницата на МВнР.

За да сменят книжката си за шофиране, българите зад граница трябва да имат електронен подпис, както и да имат вече издаден български личен документ в последните 59 месеца преди подаването на заявлението.

Необходимо е да са им снети предварително необходимите биометрични данни. Заплащането на заявените услуги също ще става по електронен път.

С промените в Тарифа №3 става възможно да се заплащат в брой извършваните консулски услуги. От друга страна се прецизират наименованията на услугите по заверка на подпис и удостоверяване на съдържание на документ, за които се събират такси.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2673 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
123

2016.09.03 | 16:41

2
Кой днешно време има електронен подпис!
Аз .

2016.08.31 | 21:31

1
КО ? НЕ ! Първото нешо в чужбина е да си смениш книжката и то по пощата с писмо ! За чий чеп ми е да я сменям с Българска бе . Да ви пълня гушата ли ????? Навън се заплаща само първата смяна . Всяка следваща е FREE !!!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини