Русенска фирма открива първото частно депо в България

  • 31 август 2016 11:41

  • 1343
  • 1
Русенска фирма открива първото частно депо в България
©

Русенската фирма „Експрес Сервиз“ ООД открива днес / четвъртък/ първото в България частно депо за ремонт на локомотиви и колоосен цех. Новата сграда и специалните ЖП коловози са построени върху закупен от Община Русе терен в района на гара „Образцов Чифлик“, пише "24 часа".

В депото ще има различни по вид ремонтни канали, повдигателни съоръжения и друго съвременно оборудване. До сградата ще бъде построен и коловоз за тестове на новопостроените локомотиви.

Новото депо се явява разширение на съществуващите два цеха, чиито капацитет за ремонт на локомотиви е вече запълнен. Новата инвестиция става на два етапа.

Първият е депото за ремонт на локомотиви на площ от 3800 м2 с възможност едновременно да се ремонтират 8 машини. То разполага с 260 метра вътрешни коловози, 4 ремонтни канала, изпитателни лаборатории и стендове.

В него са вложени 5.6 млн. лева, като тук се трудят 60 души. Вторият етап включва депо за ремонт на електрически и дизелови мотрисни влакове. Площта е 4000 м2 при 400 м. вътрешни коловози, позволяващи ремонт на 10 локомотива едновременно, с канален колоосен струг, бояджийска камера и др. допълват инвестицията за 7 млн. лева.

„След разширението ше бъдат разкрити още 60 нови работни места, така целият ни персонал ще достигне 160 души“, каза в началото на строежа мениджърът на фирмата Цветелин Колев.

Фирма „Експрес сервиз“ е известна вече по цял смят с малките маневрени локомотиви, които произвежда. Собствениците искаха първоначално да закупят терен в Индустриалния парк на Русе, след това разчитаха на местната Община, да им осигури такъв, но в крайна сметка закупиха своя земя в местността „Образцов Чифлик“.

Там те изградиха новата си фабрика. Напоследък „Експрес сервиз“ произвежда маневрени локомотиви по поръчки от Италия, Англия и Саудитска Арабия. С новата инвестиция, фирмата отговаря на нуждата от качествени ремонти на локомотивите на българските ЖП превозвачи.

По такъв начин се продължава и развива 150-годишната традиция на Русе като национален център на локомотивната индустрия - първата в България работилница за ремонт на локомотиви е изградена тук през 1866 година.“Експрес сервиз“ разполага с уникални за страната технологии и оборудване за ремонт на електрически и дизелови локомотиви.

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1343 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Гост

2016.11.07 | 03:05

1
Звучи интересно, дали обаче ще ремонтирват или ще перат пари времето ще покаже!

Добави коментар

Водещи новини