Руска медия: Турция разцепи съюза на САЩ срещу тероризма в Сирия

  • 31 август 2016 09:08

  • 4352
  • 3
Руска медия: Турция разцепи съюза на САЩ срещу тероризма в Сирия
© gettyimages (архив)

Операцията на турската армия в Северна Сирия, наречена "Ефратски щит", за пръв път разцепи действащата там международна коалиция начело със САЩ, пише "Комерсант".

"Отначало Вашингтон реагира положително, но после заяви, че е неприемливо Анкара да продължи настъплението срещу сирийските кюрди, смятани от Турция за терористи, а от САЩ - за главна ударна сила на оглавената от тях коалиция. Белият дом обеща да спъва войната срещу сирийските кюрди - впрочем без да уточни колко далеч може да стигне Вашингтон. Разногласията по кюрдския въпрос може да разрушат американската коалиция в Сирия, чието създаване президентът Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият нарежда сред основните си постижения в борбата с групировката "Ислямска държава" (ИД)", предупреждава вестникът.

"Комерсант" цитира появили се вчера нови потвърждения, че действията на турския президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва разклащат западната коалиция и поставят под удар американския сценарий за борба с ИД. "Въпросът със сигурност ще влезе в дневния ред на предстоящите идната седмица преговори между министъра на отбраната на САЩ Аштън Картър и турския му колега Фикри Ъшък", прогнозира изданието.

"В контекста на борбата с ИД руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 и Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият ще си сверят часовниците на 4 септември, когато Г-20 ще заседава в Китай; Обама може да разговаря и с Ердоган", пише изданието "Независимая газета". "Военната операция на Турция в Сирия изненада САЩ, особено на фона на сблъсъците с кюрдите, твърдят американски служители", цитирани в статията.

"Вашингтон имаше съмнения дали настъплението на Анкара ще бъде стремително и успешно; щурмът на Джараблус обаче приключи за часове - ИД не оказа сериозна съпротива, с което учуди Пентагона. Но американската администрация все още се страхува, че нейният съюзник в НАТО може трайно да затъне в Сирия, да се фокусира върху борба с кюрдите и така да осуети ликвидирането на ИД", пояснява всекидневникът.

"С оглед търканията с Вашингтон Анкара може да направи завой към Москва и руско-турското сътрудничество вече не изглежда невъзможно, посочва той. "Русия открай време заема принципни позиции, приканва към обединение с цел победа над чудовището ИД", казва експертът Вениамин Попов. "Дай боже, това да стане - един съюз между Турция, Иран и Русия може коренно да преобърне ситуацията по всички фронтове. Американците също полека-лека схващат, че това е необходимо. Обединяването обаче не е лесна работа, не става за ден или два. Но и най-дългият път започва от първата крачка", коментира аналитикът.

"Русия и САЩ обсъждат конкретно съвместни операции срещу терористите в Алепо - това се потвърждава и на равнище източници, и на равнище външни министри. Пред очите ни се оформя една пълноценна сензация. Проблемът е само там, че в крайна сметка практиката почти неизбежно ще се строши при сблъсък с идеологията", се казва в коментар от "Взгляд". Полето за сътрудничество между руските и американските войски по принцип е стеснено до минимум, изтъква изданието. В заключителната фаза от предизборната кампания в САЩ за Вашингтон ще е особено трудно да обясни защо е решил да действа съвместно с Москва, която не признава основното искане на американската дипломация - да се оттегли сирийският лидер Башар Асад.

Всяко излитане на всеки самолет от руската бойна авиация е пряка или косвена подкрепа за "престъпния режим на Асад". Значи трябва да се подберат такива цели за съвместни операции, които да изглеждат еднозначно. Идеалният противник в случая естествено е ИД или например "Фронт Ан Нусра".

Бойците от ИД обаче се затаиха, подразделенията им де факто се държат настрана от главните битки през последните месеци. Хората, развели черно знаме, не участват в сражението за Алепо по най-трудните направления. "Ан Нусра" пък постоянно "се пребоядисва", което хвърля в силен смут американските аналитици, посочва "Взгляд".

Накрая може да се изнамерят някакви компромисни цели; Русия и САЩ демонстративно ще проведат няколко общи въздушни операции. Всяка атака срещу противникови цели със сигурност ще ги унищожи, значи ще отслаби позициите и възможностите на ИД. Това вече е нещо. А и самият факт, че действията реално се координират поне малко, също би бил добра новина. Но е крайно трудно да си представим, че така ще бъде постигнат някакъв пробив в основните болезнени точки от фронта в района на Алепо, добавя руският електронен вестник.

Последвайте канала на

БТА
4352 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.09.03 | 22:03

1
Само дружбата м/у Путин и Асад е нерушима. Бил избран от народа, ами то и Хитлер е бил избран!

2016.09.13 | 14:11

3
Защо ми се струва, че Русия ще изтъргува Асад. Турция има сериозни противоречия със запада и една марионетка в Сирия, удобна на Путин и Ердоган ще бетонира отношенията им. А защо не и самия Асад, ако предаде кюрдите.

2016.09.03 | 22:03

2
ти нормален ли си???

Добави коментар

Водещи новини