Падане от дърво е убило Луси

  • 30 август 2016 14:58

  • 18450
  • 4
Падане от дърво е убило Луси
© Getty Images

Падане от дърво е убило Луси, най-известния ни предшественик с един от най-пълните намерени скелети. Това показва нов анализ на трагичния край на този прачовек преди около 3.2 милиона години, разказва он-лайн изданието на списание Science, пише nauka.offnews.bg.

Констатацията на учените е представена в списание Nature.

Екипът на Джон Капелман (John Kappelman) от Университета на Тексас в Остин са изследвали черепа, костите нас ръката, таза и долните крайници, провели са и томографско изследване на останките, за да определят причината за смъртта.

"Знаех за фрактури, но просто никога не съм се замислял да попитам какво ги е причинило. И никой не е, тъй като доколкото знам, никога не е представяна теория за това как е загинала Люси" - споделя Капелман.

Сравнението с други клинични случаи показва, че повечето от уврежданията са причинени по време на смъртта, а не след това, и са най-вероятно в резултат от падане от голяма височина. Освен това травмите на костите на ръцете преподлагат, че Луси е протегнала предните си крайници, опитвайки се да смекчи удара.

Капелман и неговия екип след щателното изследване на фрактурите в от скелета на Луси, създават 3D модел за цифрова дисекция и за да пресъздадат някои липсващи компоненти. Анализът показва такава свързана картина в глезена, коляното, раменете и китката, която свидетелства за падане от височина (12 метра и скорост 60км/ч), която би осигурила силата, необходима, за да се счупят по този начин костите й.

Снимка: GettyImages

Изследването предлага нов поглед върху мистериозната смърт на едно от най-емблематичните лица палеоантропологията, а авторите коментират, че работата им дава свидетелсва за начина на живот на вида Australopithecus afarensis, към който приналежи Люси, а именно, че тези наши прадеди са прекарвали все още времето си по дърветата. Въпреки че Люси е имала мозък и тяло с размерите на голямо шимпанзе, вероятно е спяла в гнезда по дърветатао гнездо, вървяла е напълно изправена, но нейният вид, може би вече е загубил своята гъвкавост за животно обитаващо дърветата, адаптирайки се към живот на земята. Но има палеонтолози, които наричат ​п​роучването "нагласена" история, като коментират, че пукнатините вероятно се дължат на рутинно трошене на костите дълго след смъртта.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
18450 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ЮРУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУШ

2016.08.30 | 20:12

1
Верен избирател ! Най-красивия и умен между всички рубладжийски отрепки !

2016.12.03 | 17:16

4
това е праотца на тиквата :)
123

2016.08.30 | 22:48

3
Костите за да направят Люси са събирани в протежение на една миля=1.6 километра! Цялата тази история с Люси е нагласена! Еволюционистите само си произвеждат фалшификати като Пилтдаунския, Яванския, Пекинския и Небраския човек, "които са пресъздали" от ЦЯЛ свински зъб, защото нямат доказателства за еволюцията!

2016.08.30 | 20:20

2
Тъкмо се канех да го напиша и видях, че си ме изпреварил.

Добави коментар

Водещи новини