85 процента от търговията със зеленчуци е в сивия сектор

  • 30 август 2016 12:24

  • 2670
  • 1
85 процента от търговията със зеленчуци е в сивия сектор
© Булфото Архив

Сивият сектор и нерегламентираният внос са основните проблеми пред производителите на зеленчуци и плодове в страната. Това обяви във Варна по време на среща на производители и търговци от балканските страни под надслов "Градинария - модерната търговия на Балканите", председателят на Националния съюз на градинарите в България Слави ТрифоновСлави Трифонов Станислав Тодоров Трифонов e български певец, телевизионен водещ и продуцент. Роден е в.

По думите му сивият сектор в България е огромен. Според него около 85 процента от търговията е сив сектор. "Това означава, че няма осчетоводен документ и не са платени към държавата задълженият", посочи той, цитиран от БТА.

Според него още по-голям проблем е нерегламентираният внос на зеленчуци. „От тези 85 процента сив сектор смятаме, че над половината е нерегламентиран внос“, каза Трифонов. Според него най-много нерегламентиран внос има от Турция. „През тази година климатичните условия бяха много лоши за повечето производители. За чушките обаче условията бяха много подходящи, така че се очаква по-качествена реколта“, обясни Трифонов.

„Гроздето също е с много добро качество, но количествата са наполовина спрямо миналата година. Иначе имаме ръст на насажденията и оттам може би ще се компенсира реколтата“, смята Трифонов.

Той коментира още, че финансовото подпомагане на сектора е недостатъчно. „В момента подпомагането е около 100 евро на декар, но това е крайно недостатъчно. Ако искаме да се сравним с Гърция например, подпомагането трябва да стане около 160 евро на декар“.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2670 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.10.13 | 17:39

1
А как като сивия сектор е 85% отчитате спад в цената на зеленчуците ? И ми говорите ,че икономиката ни е в подем !Грънци !

Добави коментар

Водещи новини