Продават ни изкуствено захаросан мед

  • 30 август 2016 09:32

  • 6021
  • 1
Продават ни изкуствено захаросан мед
© GettyImages/Gulliver

Част от продавания пчелен мед основно по сергиите е изкуствено захаросан, съобщава „Монитор”. Причината е, че сред хората масово битува заблудата, че истинският мед е само захаросаният, и те лесно се подвеждат.

Според председателя на Националния пчеларски съюз инж. Михаил Михайлов обикновено това принудително сгъстяване се прави като пчелите се хранят и по време на събирането на меда с подсладители или захарен сироп.

„Медът по начало елесен за фалшифициране”, уточни той. „Много неща са слагали, за да го захаросат изкуствено. Сега стана модерно използването на инвертиран сироп за хранене на пчелите. Някои пчелари си закупиха малки инсталации за разграждане на захарозата в захарния сироп и по този начин облекчават усвояването й от пчелите в кошера. Така се увеличава захарозата в меда. Въпросната манипулация обаче лесно се разкрива. Има информация, че от други страни от ЕС са върнати количества наш мед по тази причина”, добави Михайлов. Според него по време на събирането на меда от пчелите се забранява храненето на пчелите с подобен сироп, други подсладители, както и медикаменти срещу болести като сулфонамидите.

Шефът на пчеларския съюз обясни още, че по естествен път медът се захаросва бързо, ако е от рапица или слънчоглед, в които преобладава глюкозата. „Обратно, когато преобладава фруктозата, то той е по-течен. Такъв е медът от кестен и акация.

Те са с по-бавна кристализация и дълго време, поне 2 години, не се захаросват”, обясни още Михайлов.

Последвайте канала на

Нора Виткова
6021 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
дааа

2017.02.17 | 17:09

1
Чудя се има ли нещо което да не се фалшифицира в тази държава!!!

Добави коментар

Водещи новини