Спор за погребения разгневи оцелелите от земетресението в Италия

  • 29 август 2016 20:09

  • 8432
  • 0
Спор за погребения разгневи оцелелите от земетресението в Италия
© GettyImages/Gulliver

Италианското правителство беше принудено да промени плановете си, след като жители на отдалечения планински град Аматриче, дал най-много жертви при земетресението миналата седмица, протестираха срещу предложението загиналите да бъдат погребани другаде, предаде ДПА.

Властите бяха предложили опелото да се състои утре в Риети, столицата на провинцията, а не в тежко засегнатия град Аматриче. Десетки тела вече са отнесени в Риети, който е най-малко на един час път.

"Няма да отидем в Риети, върнете ни нашите покойници", заявиха пред агенция АНСА разгневени оцелели от земетресението.
Промяната в плановете беше предложена, защото причинените от земетресението щети бяха наложили затваряне на някои пътища до Аматриче, затруднявайки достъпа до града. В разрушения град е трудно да се намери и място, където могат да се поберат десетки ковчези и голяма група хора. Премиерът Матео Ренци обаче отстъпи пред исканията.

"Погребението на жертвите на земетресението ще се състои в Аматриче, както поискаха кметът и жителите. И това е правилно!", написа Ренци в Туитър.

В събота се състоя държавно погребение на някои от загиналите от Аркуата дел Тронто, едно от трите засегнати селища. Утрешната заупокойна литургия ще е за някои от 229-те загинали в Аматриче и 11 от загиналите от Акумоли.

Последвайте канала на

Нора Виткова
8432 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини