Пожарът в Благоевградско е локализиран (обновена+снимки)

  • 29 август 2016 18:21

  • 1759
  • 0
Пожарът в Благоевградско е локализиран (обновена+снимки)
© Булфото

Пореден пожар възникна между кочериновското село Бараково и благоевградското село Дъбрава днес следобед.

Сигнал за огнения инцидент е подаден към 15,00 часа. Веднага са мобилизирани сили на противопожарните служби от Кюстендил и Благоевград, както и горски служители от Югозападното държавно предприятие. На помощ им се притекоха и десетки местни хора. Над 40 служители от седем териториални поделения на ЮЗДП се включиха в гасенето на огъня, който тръгнал от земеделски земи. Заради силния вятър бързо се разпространи към благоевградското село Дъбрава. Служители на държавните горски стопанства в Благоевград, Рилски манастир, Невестино, Симитли, Самоков, Витошко-Студена и Дупница са на мястото на пожара. В потушаването на огъня участват 5 специализирани противопожарни автомобила на ЮЗДП.

"Спряхме огъня, който стигна на 200 метра от махала Ваканинци, където има къщи и църква. Засега няма опасност за хората и постройките. Оставаме дежурни, за да следим ситуацията", заяви кметът на село Дъбрава - Росен Георгиев, цитиран от БТА. Шефът на ЮЗДП Дамян Дамянов увери, че от три страни пожарът е локализиран. Проблемен остава само южният фронт, който навлязъл в дълбоко дере. Горски и три екипа огнеборци са стигнали пеш до огнената стихия и в момента се опитват да я потушат. "Няма никаква опасност за жители в района и за техни имоти, но вятърът е много силен и създава проблеми", каза още Дамянов.

Пожарът между кюстендилското село Бараково и благоевградското Дъбрава бе локализиран от всички страни към 18,00 часа, съобщи директорът на Югозападното държавно предприятие - Дамян Дамянов. Той уточни, че по първоначални данни огнената стихия е унищожила около 200 декара сухи треви и храсти, както и земеделска земя. 30 декара иглолистни гори също са засегнати от огъня. На място остават дежурни групи, за да не се възпламенят нови огнища в периметъра на пожара, тъй като има силен вятър и това е много възможно да се случи.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1759 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини