И миньорският синдикат призова към протести

  • 08 декември 2011 14:48

  • 1184
  • 1
И миньорският синдикат призова към протести
©

Синдикатът на миньорите към КНСБ призовава към протести заради промените в Кодекса за социално осигуряване и в защита на трудовите и осигурителни права на работещите от първа, втора и трета категория труд.

Синдикатът се обявява срещу увеличаване на пенсионната възраст от началото на 2012 г. Миньорите настояват за осигуряване на достойни по размер пенсии на работещите при специфични условия на труд от първа и втора категория труд, като се отчита техният принос в солидарната пенсионна система на НОИ. От синдиката са срещу премахването на "швейцарското правило" за осъвременяване на пенсиите.

Настояваме правителството да вземе реални и енергични мерки за контрол на сивата икономика и да събере съответните данъци и осигуровки, вместо да атакува трудовите и социални права на работещите, пише в декларация на синдиката.

От синдиката искат да има шест заплати при пенсиониране на военни и полиция, така както е за заетите в реалната икономика. Друго тяхно искане е незабавно да има увеличение на максималния осигурителен доход на 3000 лв. и съответно на тавана на пенсиите. Окончателно премахване на тавана на пенсията, както на новите, така и на досега отпуснатите пенсии, предлагат още от синдиката.

Синдикатът настоява да има защита от премахването на класовете, предаде БТА. Позицията на Изпълнителния и Стачния комитет на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ е представена в специална декларация до президента, премиера, председателя на парламента, ръководствата на парламентарно представените партии, ресорни парламентарните комисии и министерства.

Днес народните представители приеха по-рестриктивния режим за пенсиониране, който ще започне да се прилага от 2012 г.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1184 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
boiko tikvata

2011.12.08 | 16:22

1
Ste rabotite ne do grob i sled nego daze,,da ne sam vi karal da me izbirate ,,,,,na rabota barzo

Добави коментар

Водещи новини