Ренцо Пиано: Италия има нужда от 50-годишен план за защита от земетресения

  • 29 август 2016 16:26

  • 1369
  • 0
Ренцо Пиано: Италия има нужда от 50-годишен план за защита от земетресения
©

Световноизвестният архитект Ренцо Пиано заяви, че Италия се нуждае от 50-годишен план за защита от земетресения, предаде ДПА. Вчера Ренцо Пиано се срещна с италианския премиер Матео Ренци. Срещата беше по искане на Ренци, който потърси съвети от него за възстановяването на засегнатия от катастрофалното земетресение район в Централна Италия.

В интервю за италианския в. "Република" Ренцо Пиано съобщи как е протекла срещата. Той разказа, че е заявил на Ренци, че Италия трябва да подобри сеизмичната устойчивост на сградите по цялото протежение на планинската верига Апенини.  Това според него е проект, който ще продължи 50 години. Тази дългосрочна инициатива ще се нуждае от принос от целия свят, е казал още архитектът.
Ренцо Пиано е на 78 години и сред най-прочутите сгради, проектирани от него, са Центърът "Помпиду" в Париж и небостъргачът в Лондон с формата на къс стъкло.

Архитектът имаше принос към възстановяването на италианския град Акуила, пострадал тежко от земетресението през 2009 г. Там Ренцо Пиано следеше работата по строителството на нова концертна зала.

Жертвите на новото земетресение в Централна Италия са 290. Очаква се те да се увеличат, защото спасителните екипи продължават да издирват трупове на хора под руините на домовете им.

Пред електронното издание на в. "Кориере дела сера" италианският премиер каза, че в следващите дни ще обсъжда с представители на местните власти, синдикати, представители на строителния бранш и еколози план за възстановяване на пострадалите райони от земетресението, както и мерки за превенция срещу други подобни стихии. Инициативата ще се нарича "Каза Италия" (Домът Италия).

Очаква се Италия да поиска от ЕС разрешение за временно освобождаване от изискването за намаляване на бюджетния дефицит, за да може да инвестира средства в сеизмична безопасност на сградите.

Подобни инвестиции с цел обезопасяване срещу земетресение на съществуващите сгради в най-рисковите зони ще струва почти 36 милиарда евро, според Националния съвет на инженерите.

Утре в най-засегнатите от труса от миналата седмица населени места - Аматриче и Акумоли, ще има заупокойна служба в памет на жертвите. Тя ще се състои на летището в град Риети, център на едноименната провинция, в която се намират Аматриче и Акумоли.
Гражданска защита съобщи, че националната кампания за солидарност с пострадалите от земетресението вече е събрала 10 милиона евро.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1369 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини