Константин Бояджиев, управител на „Галакси Инвестмънт Груп": Нашият тютюнев склад никога не е б

  • 29 август 2016 15:41

  • 2789
  • 2
Константин Бояджиев, управител на „Галакси Инвестмънт Груп": Нашият тютюнев склад никога не е б
©

За разлика от другите три сгради нашият тютюнев склад, който изгоря, никога не е бил със статут на единична културна ценност. За нашия имот никога не са заявявани инвестиционни намерения за развитие на жилищни или друг вид търговски сгради, подобно на съседни на нас имоти, категоричен е Константин Бояджиев, управител на „Галакси Инвестмънт Груп" – фирмата собственик на една от изгорелите сгради в Пловдив.

За съжаление, компанията ни беше поставена под общ знаменател с италианските инвеститори в съседство, от чиито складове тръгна огнената стихия. Както много медии, така и някои политици в преследването на евтина сензация, без да познават фактите, отправиха безпочвени обвинения към всички инвеститори, притежаващи собственост в т.нар. Тютюнев град. Трябва обаче ясно да се каже, че има паметници на културата, които бяха оставени да рухнат заради безстопанствеността на техните собственици, и други сгради, които, без да са културна ценност, са поддържани през всички тези години, но са потърпевши от пожара. В момента още анализираме преките загуби от пожара, понеже имотът ни беше поддържан и в добро състояние.

Според шефа на „Галакси Инвестмънт Груп" е пресилено е да се плаши общественото мнение с реализацията на големи инвестиционни проекти в Тютюневия град. Сградите на италианските инвеститори като паметник на културата не могат да бъдат променяни, преди да преминат през разрешителен и съгласувателен режим. Няма инвеститор, който може да реализира намерения тук без общинската администрация и без одобрение от Министерството на културата. Ако всички институции си вършат работата отговорно, това не би се допуснало.

Като пловдивчанин не искам да приема и не допускам, че сградите са запалени умишлено, добавя Константин Бояджиев. От самото начало и през цялата вечер, се борихме, рамо до рамо с пожарникарите да потушим огъня. Една наистина тежка нощ - мобилизирахме целия ни наличен екип, не спахме през нощта, обезопасявахме района, за да няма по-големи щети и не дай боже пострадали. Пожарът е една голяма трагедия за всички - за пряко засегнатите, за хората в квартала, за нашия град.

Оттук нататък трябва да има цялостна и последователна визия за развитие на този квартал,каквато днес липсва, категоричен е Бояджиев. В закона за паметниците на културата има достатъчно лостове, чрез които недобросъвестните инвеститори да се задължат да поддържат сградите си в добро състояние. „От „Галакси Инвестмънт Груп" приемаме като кауза опазването на културно-историческото ни наследство. Добре разбираме, че истински ценни са историческите сгради, на които е съхранена тяхната автентична архитектура. Затова заявихме готовност, въпреки че нашият склад не е културна ценност, да сътрудничим активно за възраждането на Тютюневия град. Това можем да направим чрез организирането на публична дискусия, на която да се изготви план за възстановяване и развитие”, казват още от „Галакси”.

Последвайте канала на

Novini.bg
2789 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
я

2016.08.29 | 20:42

2
брвй , все едни честни и почтенни бизнес-милиционери , тоя сигурно е второ поколение робовладелец , явно са сгазили лука и сега дъра-бъра колко сме добрички

2016.08.29 | 16:37

1
TAKOVA BOGATSTVO -- SROTCHNO VUSTANOVYAVANE KATO OBCHTINATA SE PROBUDI OT DULBOKATA SI KOMA

Добави коментар

Водещи новини