Внесоха обвинителен акт срещу директор на детски дом в Шумен

  • 29 август 2016 14:22

  • 821
  • 0
Внесоха обвинителен акт срещу директор на детски дом в Шумен
©

Окръжната прокуратура във Варна внесе във Варненския окръжен съд обвинителен акт срещу Севелина К., директор на Дома за деца с умствена изостаналост в село Васил Друмев, община Шумен. Тя ще отговаря за това, че по непредпазливост е причинила смъртта на 17-годишен възпитаник на поверената й институция.

Това съобщиха от прокуратурата в морската ни столица.

На 3 септември 2015 год. след решение на социално-педагогическия съвет в дома бил направен подбор на деца за еднодневна екскурзия с организиран плаж в курорта Камчия.

Със специална заповед били определени и придружителите на децата от персонала на Дома. Групата посетила неохраняем плаж в курорта Камчия, което било сигнализирано с със съответните табели. Въпреки това Севелина К. не се е съобразила с предупредителните табели и без да осигури необходимите водни спасители, разрешила на децата да се къпят в морето при вълнение от 2 бала.

Около 16 часа двама от възпитаниците на дома влезли отново да се къпят заедно с човек от персонала на дома. Свидетел по делото, който плажувал там, забелязал, че човекът от персонала се мъчи да извади към брега едно от децата, а вълните покривали и другото момче.

Мъжът успял да спаси едно от децата и изтичал към други хора на плажа, които имали надуваем дюшек, за да влезе отново във водата за спасяване на другото момче. То обаче не било открито от включилите се в спасяването му още двама мъже. Тялото на удавеното момче изплува на 5 септември 2015 г. в района на курорта.

Съдебната експертиза доказа, че причината за смъртта е удавяне. По време на разследването са установени редица нарушения, допуснати от директора на дома. Предстои делото срещу 48-годишната Севелина К. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако съдът я признае за виновна, наказанието за престъплението, за което е обвинена, ще е лишаване от свобода от 1 до 6 години.

Последвайте канала на

Нора Виткова
821 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини